Nacht in Jeruzalem
Boek

Nacht in Jeruzalem ([2018])/ David Grossman, vertaald [uit het Hebreeuws] door Ruben Verhasselt

In een geëvacueerd ziekenhuis in Jeruzalem leren twee tieners elkaar kennen; terwijl buiten het ziekenhuis sirenes en artillerievuur weerklinken, vertellen zij elkaar over hun verdriet en hun dromen.

Recensie

Dit verhaal van de bekende Israëlische auteur (1954), die in 2017 de Man Booker International Prize kreeg, verscheen in 2009 in Nederlandse vertaling, als openingshoofdstuk van zijn omvangrijke roman 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht'*. In de luwte van een geëvacueerd ziekenhuis in Jeruzalem leren de zestienjarige Ora en Avram elkaar kennen, terwijl buiten het ziekenhuis sirenes en artillerievuur weerklinken. Ze vertellen over hun verdriet; Ora mist haar verongelukte vriendin, en over hun dromen; Avram wil schrijver worden. Hun dialoog is levendig, springerig soms, zoals jonge mensen praten, en bevat enkele interessante passages, maar als los verhaal heeft dit toch iets onafs. De passage waarin de twee pubers elkaar aftastend verkennen, beklijft veel meer als opening van Grossmans indrukwekkende, tragische roman, omdat we daarin Ora verder nog leren kennen als de vrouw wier zoon zich na zijn diensttijd vrijwillig meldt, dat voor haar de aanleiding vormt om haar huis te ontvluchten in het gezelschap van een oude vriend, Avram. Uitgave in de reeks 'Broekzakbibliotheek' van uitgeverij Cossee.

Specificaties

Nederlands | 9789059367616 | 158 pagina's

Titel Nacht in Jeruzalem
Uniforme titel Cossee Broekzakbibliotheek
Auteur David Grossman
Secundaire auteur Ruben Verhasselt
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2018]
Overige gegevens 158 pagina's - 17 cm
Annotatie Op omslag: Cossee Broekzakbibliotheek - Vertaling van: Isja borachat mi-besora. - Jeruzalem : Hakibbutz Hameuchad, (c)2008
ISBN 9789059367616
PPN 410808105
Genre psychologische roman
Taal Nederlands