De bus uit Dachau
Boek

De bus uit Dachau achttien Nederlanders en hun weg terug uit Nacht und Nebel ([2018])/ Jos Schneider, Gijs van de Westelaken

De ervaringen van achttien overlevenden van het Duitse concentratiekamp Dachau tijdens de oorlogsjaren en bij hun terugkeer naar Nederland in 1945.

Aanwezigheid

Recensie

Toen op 29 april 1945 concentratiekamp Dachau was bevrijd door de Amerikanen, meldden de meeste landen, onder andere Luxemburg, België en Denemarken, zich al snel om hun gevangen landgenoten te repatriëren. Maar Nederland niet. De achttien Nederlandse politieke gevangenen, onder meer Hans Teengs Gerritsen, W.L. Brugsma, Ed. Hoornik en Nico Rost moeten hun eigen terugreis naar Nederland organiseren. Van een Amerikaanse luitenant-kolonel krijgen ze een oude bus en vertrekken daarmee op 17 mei 1945 onder leiding van Teengs Gerritsen naar ons land. Door het gehavende Duitsland rijden ze naar Eijsden, waar ze op 19 mei arriveren, maar komen tot stilstand in Nijmegen, waar men bang is voor vlektyfus. Individueel vervolgt ieder dan zijn reis. Dit is een nieuwe, geactualiseerde editie van het nog steeds relevante, belangrijke boek dat in 1987 verscheen. Inmiddels zijn alle achttien Nederlanders overleden, zoals de epiloog duidelijk maakt. In het indringende verhaal is de verzetsgeschiedenis van de achttien mannen uitstekend verwerkt en wordt de te afstandelijke rol van de Nederlandse regering raak beschreven. Met zwart-witfoto's en een register van personen.

Specificaties

Nederlands | 9789460038303 | 159 pagina's

Titel De bus uit Dachau : achttien Nederlanders en hun weg terug uit Nacht und Nebel
Auteur Jos Schneider
Secundaire auteur Gijs van de Westelaken
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Balans, [2018]
Overige gegevens 159 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - foto's - 23 cm
Annotatie Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : HP-Balans, 1987 - Met register
ISBN 9789460038303
PPN 41291221X
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dachau (concentratiekamp); Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen