De verborgen wereld
Boek

De verborgen wereld Nederland en India vanaf 1550 ([2018])/ Jos Gommans

Overzicht van de koloniale en culturele relaties tussen India en Nederland aan de hand van voorwerpen en kunstwerken uit de collectie van het Amsterdamse Rijksmuseum.

Aanwezigheid

Recensie

De VOC had in de zeventiende en achttiende eeuw naast Oost-Indië ook belangrijke handelsposten in India, met name aan de kusten van Coromandel, Malabar, Gujarat, Bengalen en verder in Hindoestan. In de reeks van het Rijksmuseum over het gedeelde verleden van Nederland met voormalige koloniale landen gaat deze uitgave over de relatie met India. Hoogleraar koloniale geschiedenis Gommans verdeelt dit boek in drieën, eerst de verschillende Nederlandse factorijen in India, vervolgens de kunstuitingen in beide landen vanaf de zeventiende eeuw tot heden en ten slotte de verstrengeling, de wederzijdse beïnvloeding van de kunsten in beide gebieden. Het gaat vooral om schilder- en tekenkunst, cartografie, sieraden evenals geschilderd en bedrukt katoen (sitsen). Bij de invloed van de Indiase kunst op Nederlandse kunstschilders waren Willem Schellinks en Rembrandt van de partij. Vele prachtige kleurenillustraties, voornamelijk uit het eigen bezit van het Rijksmuseum, vullen de geschreven tekst aan. Noten, een literatuuropgave, illlustratieverantwoording en een register sluiten dit mooie werk af.

Specificaties

Nederlands | 9789460043734 | 265 pagina's

Titel De verborgen wereld : Nederland en India vanaf 1550
Uniforme titel Landenreeks
Auteur Jos Gommans
Instelling /Rijksmuseum, Amsterdam
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Rijks museum, [2018] - [Nijmegen] : Vantilt
Overige gegevens 265 pagina's - illustraties - 26 cm
Annotatie De achterzijde van het omslag meldt: "verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum" - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460043734
PPN 417260725
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; India; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis