Varanen, orang-oetans en paradijsvogels
Boek

Varanen, orang-oetans en paradijsvogels reizen door Indonesië met Alfred Russel Wallace ([2018])/ Alexander Reeuwijk

Reis tot in de verste uithoeken van Indonesië in de voetsporen van de handelaar in naturalia en natuurvorser Alfred Russel Wallace (1823-1913).

Recensie

In 1854 reisde de handelaar in naturalia en natuurvorser Wallace enkele jaren door het Maleise eilandenrijk. Zijn brief aan Darwin over de scheidslijn tussen twee dierenwerelden (Aziatische en Australische) was het zetje wat de laatste nodig had om zijn evolutietheorie te publiceren. De eerste wordt nu beschouwd als de grondlegger van de biogeografie, de leer van de verspreiding van dieren en planten over de wereld. In zijn voetsporen reisde Reeuwijk (1975) recent tot in de verste uithoeken van Indonesië om met zijn eigen zintuigen Wallace's ervaringen met de schoonheid van de natuur en haar bedreigingen (ook toen al!) te beleven. Een boeiend persoonlijk verslag van een avontuurlijke reis vol ontberingen, maar ook hoogtepunten, als de balts van paradijsvogels. De principes en verwevenheid van evolutie en biogeografie worden op begrijpelijke wijze uitgelegd. Onderbouwd met interviews met hedendaagse wetenschappers en natuurbeschermers, hier en ter plaatse. Met uitvoerige literatuurlijst. Geactualiseerde druk, in iets gewijzigde vorm eerder uitgegeven als 'Reizen tussen de lijnen : dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace' (2013)*. Bevat een katern met foto's en afbeeldingen in zwart-wit en kleur en een kaartje van Indonesië met reisroutes.

Specificaties

Nederlands | 9789492190758 | 286 pagina's

Titel Varanen, orang-oetans en paradijsvogels : reizen door Indonesië met Alfred Russel Wallace
Auteur Alexander Reeuwijk
Type materiaal Boek
Uitgave Groningen : Uitgeverij Kleine Uil, [2018]
Overige gegevens 286 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Oorspronkelijke titel: Reizen tussen de lijnen : dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace. - Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, (c)2013
ISBN 9789492190758
PPN 413996808
Rubriekscode 573.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Biogeografie ; Wallace, Alfred Russel ; Indonesië; Reisbeschrijvingen
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Indonesië