Nieuw Babylon in aanbouw
Boek

Nieuw Babylon in aanbouw Nederland in de jaren zestig ([2017])/ James Kennedy, vertaling [uit het Engels] Simone Kennedy-Doornbos

Geschiedeis van de verandering in de Nederlandse samenleving in de jaren zestig naar een opmerkelijk tolerant en progessief klimaat.

Aanwezigheid

Recensie

Aan het begin van de jaren zestig houdt de kunstenaar Constant Nieuwenhuys (onder meer Cobra) zich bezig met het project 'New Babylon'. Weinigen konden vermoeden dat deze schets van een samenleving waarin de spelende, creatieve mens zich vrij kan ontplooien, als bron van inspiratie voor de zogenaamde protestgeneratie zou dienen. Dat Nederland een luttele tien jaar later van een ouderwets land in een samenleving met een opmerkelijk tolerant en progressief klimaat was veranderd, is echter niet alleen aan deze, reeds veelbeschreven, hoofdrolspelers te danken, zo toont de Amerikaans-Nederlandse historicus Kennedy aan. Niet minder belangrijk was de houding van de autoriteiten. Zij beseften enerzijds dat hun mogelijkheden om 'tegen de stroom in te gaan' beperkt waren en anderzijds dat door aanpassing, door het laten vieren van de teugels, voorkomen kon worden dat de zaken uit de hand liepen. De goed leesbare wetenschappelijke verhandeling is voorzien van uitvoerige literatuurverwijzingen en een register. Deze herdruk is voorzien van een nieuwe inleiding, maar verder vrijwel onveranderd.

Specificaties

Nederlands | 9789089539519 | 351 pagina's

Titel Nieuw Babylon in aanbouw : Nederland in de jaren zestig
Auteur James Kennedy
Secundaire auteur Simone Kennedy-Doornbos
Type materiaal Boek
Editie Derde herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Boom, [2017]
Overige gegevens 351 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk: 1995 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089539519
PPN 398090645
Rubriekscode 935.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; 1961-1970
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Twintigste eeuw