De dood van Hitler
Boek

De dood van Hitler het ware verhaal ([2018])/ Jean-Christophe Brisard & Lana Parshina, vertaling [uit het Frans]: Mieke Maassen, Willemijn Schretlen, Alice Teekman en Martine Woudt

Verslag van een onderzoek naar de dood van Hitler (30 april 1945) door twee Franse onderzoeksjournalisten en het verslag over hun contacten met de Russen die de belangrijkste archiefstukken daarover in bezit hebben.

Aanwezigheid

Recensie

Bij de ondergang van nazi-Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bereikte het Rode Leger als eerste Berlijn. Hoe Adolf Hitler tijdens de gevechten rond de Duitse hoofdstad vervolgens aan zijn einde kwam (30 april 1945), weten we vooral door de getuigenissen van zijn adjudant en zijn secretaresse, die eveneens in de Führerbunker aanwezig waren. Wat er vervolgens met de stoffelijke resten van een aantal nazi-kopstukken, waaronder Hitler en zijn vrouw Eva Braun, is gebeurd, is altijd met enige geheimzinnigheid omgeven geweest. Het KGB-dossier bleef, mede door de Koude Oorlog, decennialang geheim. In 2016 en 2017 kregen de Franse onderzoeksjournalisten Jean-Christophe Brisard en Lana Parshina na lang aandringen toestemming van het Kremlin om mede aan de hand van dna-onderzoek nogmaals de dood van Hitler te onderzoeken. Het boeiende verslag over de contacten tussen de Fransen en de Russen en het daaropvolgende forensisch onderzoek leest als een thriller. Aan het eind van de reconstructie zijn er nog steeds vraagtekens. Geïllustreerd met zwart-witfoto's en een katern kleurenfoto's; voorzien van een overzicht van geraadpleegde archieven en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789463103312 | 318 pagina's

Titel De dood van Hitler : het ware verhaal
Auteur Jean-Christophe Brisard
Secundaire auteur Lana Parshina ; Mieke Maassen
Type materiaal Boek
Uitgave Kalmthout : Polis, [2018] - [Amterdam] : Nieuw Amsterdam
Overige gegevens 318 pagina's, 4 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Oorspronkelijke Franse uitgave: Paris : Librairie Arthème Fayard, (c)2018 - Met literatuuropgave
ISBN 9789463103312
PPN 417284519
Rubriekscode Duitsland 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hitler, Adolf
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Hitler