De strijd om de democratie
Boek

De strijd om de democratie essays over democratische zelfverdediging ([2018])/ Afshin Ellian, Gelijn Molier & Bastiaan Rijpkema (redactie)

Beschouwingen over de rechtstheoretische grondslagen van een weerbare democratie, die zich kan verdedigen tegen anti-democratische krachten.

Aanwezigheid

Recensie

De auteurs, academici (juristen en filosofen, onder meer verbonden aan de Universiteit Leiden), gaan na een inleidend overzicht in elf essays in op de mogelijkheden voor de democratie om zich te keren tegen antidemocratische krachten binnen een democratisch kader. De nadruk ligt op de theoretische fundering van een eventueel verbod voor antidemocratische partijen en uitingen. De meeste auteurs zien hier goede mogelijkheden toe, maar benadrukken dat naast formeel-juridische democratie (democratische rechtsstaat) ook democratische gezindheid en durf noodzakelijk zijn. Ook de religieuze dimensie wordt behandeld (zoals de islam en de onverenigbaarheid met democratie). Binnen Europa is er aandacht voor Polen en Hongarije plus mogelijkheden voor de EU en Raad van Europa. Een heldere en goed geredigeerde bundel (zoals blijkt uit de inleidingen en conclusies); toch geen gemakkelijke lectuur. Voor een geschoold publiek met politiek-juridische belangstelling.

Specificaties

Nederlands | 9789024411634 | 416 pagina's

Titel De strijd om de democratie : essays over democratische zelfverdediging
Secundaire auteur Afshin Ellian ; Gelijn Molier ; Bastiaan Rijpkema
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2018]
Overige gegevens 416 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789024411634
PPN 410927635
Rubriekscode 331.12
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Democratie; Opstellen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Democratie