Verloren grond
Boek

Verloren grond in makkelijke taal ([2018])/ Murat Isik, bewerking in eenvoudig Nederlands: Sandra van der Stege ; redactie Mary Waaijer

Mehmet (13) groeit op in een bergdorp in Turkije. Mehmets vader krijgt een ernstig ongeluk. Hij kan niet meer werken als veeboer. Ze moeten verhuizen naar een ander dorp. Maar daar zijn ze niet welkom. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.

Aanwezigheid

Recensie

De 13-jarige Mehmet woont met zijn broer, zus en ouders in een bergdorp in Oost-Turk. Wanneer een onderwijzer in het dorp komt, gaat Mehmet een tijdje naar school. Dan slaat het noodlot toe: vader breekt zijn been en het been moet worden afgezet. Voor een veeboer is dat rampzalig. Hij kan niet meer werken, verkoopt zijn vee en vertrekt met zijn gezin naar zijn geboortedorp. Het is een afgelegen dorp waar het gezin niet welkom is. De situatie escaleert zelfs. Het verhaal speelt zich af in de jaren '50 en '60. Het leven is hard en het verhaal is een opsomming van steeds weer dramatische gebeurtenissen die de samenhorigheid van het gezin op de proef stellen. Toch is er steeds een sterk doorzettingsvermogen en ook hoop dat het beter wordt. Het verhaal is een verkorte bewerking van de gelijknamige roman. Door de kernachtige zinnen en het eenvoudige taalgebruik worden de scènes beknopt beschreven, wat soms ten koste van de inleving gaat. Een dertigtal woorden zijn in een woordenlijst achterin verklaard. Een makkelijk te lezen familieverhaal voor jongeren vanaf ca. 12 jaar en volwassenen doe moeite hebben met lezen. Voorzien van het keurmerk Makkelijk Lezen.

Specificaties

Nederlands | 9789086962860 | 87 pagina's

Titel Verloren grond : in makkelijke taal
Auteur Murat Isik
Secundaire auteur Sandra van der Stege ; Mary Waaijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, [2018]
Overige gegevens 87 pagina's - 21 cm
Annotatie ISSN van de serie: ISSN 2352-7463 - Bewerking van de oorspronkelijke uitgave: Amsterdam: Anthos, (c)2012
ISBN 9789086962860
PPN 417075243
Genre sociale roman - familieroman
Thematrefwoord Turkije; 1951-1960 ; Koerden
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Leeslicht
Boek

Leeslicht lezen in gewone taal (2007-...)

vol.
Uitgeleend