Jantje ging ruilen
Boek

Jantje ging ruilen ([2018])/ Mieke van Hooft & Lonneke Leever

Jantje Constantje heeft een oude beer waar hij niet meer mee speelt. Hij ruilt de beer voor een mandje van Louise, dat hij weer inruilt voor iets anders. Na een tijdje komt Jantje Louise weer tegen. Is al dat ruilen eigenlijk wel zo fijn? Prentenboek met kleurrijke collages en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

In dit prentenboek op rijm heeft Jantje Constantje een oude, vale knuffelbeer. Hij hoeft hem niet meer, en ruilt hem voor een mandje. Maar dat blijkt toch niet naar zijn zin, dus Jantje ruilt verder en verder. Hij eindigt pruilend, met een lege emmer. Gelukkig wil Louisa de emmer wél, en krijgt hij van haar zijn knuffel terug. Lonneke Leever werkte met een collagetechniek met gekleurd papier. De prenten hebben grote, heldere kleurvlakken met mooie details in 3D, waardoor het effect van een kijkdoos ontstaan. Aan alles is te zien dat het boek met veel liefde is vormgegeven. De illustraties beslaan steeds de gehele spread, met op een van de pagina's vier of acht regels tekst op rijm. De verschillende rijmschema's (abcb, abab) kloppen perfect, en dat leest prettig voor. Het verhaal doet door het ritme en de namen, zoals Louise van Zuilen, Tijmen van Dalen, in de verte wat denken aan de rijmen van Annie M.G. Schmidt. Een verhaal met een sterk thema en een boodschap (denk goed na voor je ruilt), dat door het fijne rijm en de kleurrijke illustraties prettig luchtig blijft. Goed te gebruiken bij themalessen of -kisten. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044832594

Titel Jantje ging ruilen
Auteur Mieke van Hooft
Secundaire auteur Lonneke Leever
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Clavis, [2018]
Overige gegevens 26 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 27 cm
Annotatie Tekst: Mieke van Hooft / illustraties: Lonneke Leever - Illustraties zijn foto's van papier gemaakte voorstellingen
ISBN 9789044832594
PPN 416806074
Thematrefwoord Ruilen ; Emoties ; Rijmvertellingen
Taal Nederlands