Vierkant
Boek

Vierkant (2018)/ door Mac Barnett & Jon Klassen, vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

Vierkant sleept elke dag een blok steen uit zijn grot. Buiten stapelt hij alle blokken op. Zijn vriendin Cirkel vindt hem een genie. Zij wil ook zo'n mooi beeld van zichzelf. Maar Vierkant weet niets van beeldhouwen, hoe moet hij een perfecte cirkel maken? Prentenboek met sobere kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Vierkant heeft een geheime grot. Het ligt er vol met vierkante blokken. Elke dag duwt hij een blok omhoog uit de grot, helemaal tot boven op de heuvel. Dat is zijn werk. Als zijn vriendin Cirkel Vierkant bezig ziet, is zij onder de indruk. Cirkel denkt dat hij beeldhouwer is en wil dat hij een beeld van háár maakt. Nu staat Vierkant voor het blok: beeldhouwen kan hij niet, maar weigeren al helemaal niet. Tweede deel van een pakkende trilogie voor kleuters, waarin vormen centraal staan. Het boek heeft een dikke, kartonnen omslag met afgeronde hoeken en is helder en sober van opzet. Blokvormen met hier en daar een takje en wat kiezels vormen het landschap. De digitale tekeningen met sepia- en aardetinten wekken tegen de crèmekleurige achtergrond een ingetogen sfeer op. De ogen van Vierkant en Cirkel zijn echter opvallend, levendig en sprekend. Tekst en illustraties zijn in balans en vormen een geheel. Humor is subtiel aanwezig: een takje op het hoofd van Vierkant dat blijft zitten, de schaduw onder Cirkel en Vierkant die beteuterd naar zijn afbeelding in de plas kijkt. Opvallend strakke, heldere vormgeving; op de voorkant staat slechts een een groot zwart vierkant met ogen en pootjes; geen tekst. Eerder verscheen 'Driehoek'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025768881

Titel Vierkant
Auteur Mac Barnett
Secundaire auteur Jon Klassen ; J.H. Gever
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Haarlem : Gottmer, 2018
Overige gegevens 40 ongenummerde pagina's - gekleurde en zwart-wit illustraties - 23 cm
Annotatie Tekst Mac Barnett, illustraties Jon Klassen - Vertaling van: Square. - Somerville, MA : Candlewick Press, (c)2018
ISBN 9789025768881
PPN 416840493
Thematrefwoord Vormen
Taal Nederlands