Bullshit jobs
Boek

Bullshit jobs over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden ([2018])/ David Graeber, met een voorwoord van Rutger Bregman ; vertaling [uit het Engels] Tracey Droste-Plegt

Analyse van allerlei vormen van zinloos werk, de effecten ervan op mensen en de perverse mechanismen die onzinbanen tot stand brengen en in stand houden; met aandacht voor de politieke gevolgen en mogelijke oplossingen.

Aanwezigheid

Recensie

'Bullshit jobs' gaat over zinloos werk. De auteur, hoogleraar aan de London School of Economics, verbaast zich over de hoeveelheid banen die aan niets lijken bij te dragen. Binnen het neoliberale kapitalisme zou het toch niet mogelijk moeten zijn om banen te creëren die niet waardetoevoegend zijn? Het boek gaat eerst in op de definitie van een onzinbaan. Vervolgens worden vijf soorten onzinbanen beschreven; wachters (bijvoorbeeld conciërges), bullebakken (bijvoorbeeld telemarketeers), oplapwerkers (zoals 'ducktapers' in de IT), afvinkers (denk aan alle administratieve druk in de zorg) en opzichters (bijvoorbeeld overbodige superieuren). Daarna wordt duidelijk gemaakt wat het effect van onzinbanen op de mensen is. De auteur onderzoekt welke economische en maatschappelijke krachten zorgen voor een toename van onzinbanen en hoe het komt dat mensen c.q. de samenleving geen bezwaar maken tegen de groei van nutteloze werkgelegenheid. Het laatste hoofdstuk behandelt de politieke gevolgen van onzinbanen en aan welke oplossingsrichting de auteur denkt. Het boek is prettig geschreven en bevat veel voorbeelden. Met uitgebreide eindnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789047011767 | 335 pagina's

Titel Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden
Auteur David Graeber
Secundaire auteur Rutger Bregman ; Tracey Drost-Plegt
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Business Contact, [2018]
Overige gegevens 335 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Bullshit jobs : a theory. - New York : Simon & Schuster, (c)2018
ISBN 9789047011767
PPN 416954243
Rubriekscode 316.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Arbeidssociologie ; Arbeidseconomie
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Arbeidssociologie