Duitse moeders
Boek

Duitse moeders Versuch einer Betrachtung (2018)/ Frank Dam, met een voorwoord van Tessa de Loo

Interviews met vijftien Nederlandse journalisten, schrijvers en kunstenaars over de relatie met hun Duitse moeder, waarbij zowel de emoties rond de Tweede Wereldoorlog als vrolijker onderwerpen als Apfelkuchen aan bod komen.

Recensie

De auteur (1952) is illustrator, journalist en docent. Hij groeide op in Hoek van Holland als zoon van een Duitse moeder, Hilde Kozlowski, die in 1947 uit Berlijn naar Nederland kwam. In zijn jonge jaren merkte hij al dat de relatie tussen Nederlanders en Duitsers beladen was. Later vatte hij het plan op om landgenoten, veelal uit de wereld van de journalistiek en kunsten die net als hij een Duitse moeder hebben, te interviewen. Aan bod komen onder andere Cherry Duyns, Hans van Manen, Liselore Gerritsen en Laura Starink, die in 2013 over dezelfde thematiek schreef in 'Duitse wortels'. In de weerslag van de gesprekken wisselen luchtige en zwaardere onderwerpen elkaar af, zoals het schaamtegevoel over de oorlog, het verschil in cultuur, heimwee en de befaamde Duitse taarten. De meeste herinneringen zijn liefdevol en getuigen van een bijzondere levensgeschiedenis van de moeders. Bij elk interview een zwart-witfoto van de betrokken moeders. Het voorwoord is van Tessa de Loo, die in haar verfilmde roman 'De tweeling' (1993) schreef over Duits-Nederlandse zusjes. Het boek zal zeer herkenbaar zijn voor kinderen van Duitse moeders. Verzorgd uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789061007326 | 150 pagina's

Titel Duitse moeders : Versuch einer Betrachtung
Auteur Frank Dam
Secundaire auteur Tessa de Loo
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Rotterdam : Ad. Donker, 2018
Overige gegevens 150 pagina's - portretten - 23 cm
ISBN 9789061007326
PPN 416262244
Rubriekscode 418.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moeders; Verhalen ; Moeder-kind relatie; Verhalen ; Duitse vrouwen; Verhalen ; Duyns, Cherry ; Starink, Laura ; Paans, Boudewijn ; Mounier, Barbar ; Drunen, Willem van ; Brink, H.M. van den ; Hosman, Britta ; Plugge, Barbara ; Lucas, Ove ; Hollander, Xaviera ; Sleutelaar, Hans ; Gerritsen, Liselore ; Bosman, Andrea ; Visser, Marten
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Moeders