Een kabinet vol kleur
Boek

Een kabinet vol kleur de collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846) ([2018])/ Ineke Pey & Ernst Homburg

Een 250 jaar oud stalenkastje van verfhandelaar Hafkenscheid, met daarin 370 monsters van schilder- en verfstoffen, wordt in een tijdskader geplaatst en vormt de basis voor uitleg, toepassing en beschrijving van elk pigment, gomhars, fixatiestof en andere hulpstof.

Aanwezigheid

Recensie

Het 250 jaar oude stalenkastje van de verfhandelaar Hafkenscheid met daarin 370 monsters van schilder- en verfstoffen vormt de basis. De auteurs geven achtergrondinformatie en plaatsen het kastje in een tijdskader. Daarna een omschrijving van de inhoud. Van elk pigment, gomhars, fixatiestof en andere hulpstof zijn een uitleg, toepassing en beschrijving gegeven. Hoe een gele kleurstof te maken van koeienurine, die zo geel is omdat de koe alleen maar mangobladeren te eten krijgt tot een bruine kleurstof uit oude Egyptische mummies. Hoe indianen schildluizen kweken en daar rode verf van maken tot hoe het zeer giftige rode arsenicum is te gebruiken voor het bedrukken van katoenen stoffen. Alles komt aan de orde. Met uitgebreid register, tien pagina's voetnoten en inventarislijst van het kastje. Het onderwerp is niet alleen voor ingewijden, ook voor een leek is er veel interessants te lezen. Gebaseerd op de doctoraalscriptie van Ineke Pey (1943) over het stalenkastje. Zij is kunsthistorica en archeologe. Haar medeauteur Ernst Homburg (1952) is hoogleraar met als expertise geschiedenis van de chemie. Het kastje is te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Uniek werk. Met veel wetenswaardigheden over het gebruik en de herkomst van de verfstoffen in een historische context geplaatst.

Specificaties

Nederlands | 9789460043758 | 303 pagina's

Titel Een kabinet vol kleur : de collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846)
Auteur Ineke Pey
Secundaire auteur Ernst Homburg
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, [2018]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460043758
PPN 41704190X
Rubriekscode 731.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Collectie Hafkenscheid ; Schildermaterialen
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Schilderen