Het sterke geslacht
Boek

Het sterke geslacht over vrouwen in onze literatuur (2018)/ Herman Stevens

Essays waarin de aanname wat 'goede literatuur' is, wordt bevraagd en die daarmee een bijdrage vormen aan de discussie over de onderwaardering van vrouwen in de literatuur.

Aanwezigheid

Recensie

In deze essaybundel kaart de schrijver en criticus (1955) de onderwaardering van vrouwen in de literatuur aan. Dat doet hij onder meer door pleidooien te houden voor zijn eigen schrijvende heldinnen, zoals Doeschka Meijsing en Mensje van Keulen. Maar ook door onder de loep te nemen welke mannelijke schrijvers hoog worden aangeslagen. Hij haalt fel uit naar de bewondering voor platte 'jongetjesfantasieën', zoals in het werk van Philip Roth en Nanne Tepper. Goed dat iemand deze handschoen eens oppakt. Deze ontluisterende kant van seksisme in de literatuur wordt doorgaans minder belicht dan de stelselmatige achterstelling bij bijvoorbeeld literaire prijzen. Zelf beweert hij op de achterflap nogal dubieus dat 'schrijven eigenlijk een stereotiep vrouwelijke bezigheid' is, waarmee hij het sprookje van typisch 'mannelijke' en 'vrouwelijke' domeinen versterkt. Wat zijn analyses in de weg staat, is dat hij zich wat al te vaak verliest in lange plotbeschrijvingen. Maar desondanks levert Stevens een zinvolle bijdrage aan de discussie over welke werken lezers waarderen en waarom.

Specificaties

Nederlands | 9789044633870 | 223 pagina's

Titel Het sterke geslacht : over vrouwen in onze literatuur
Auteur Herman Stevens
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2018
Overige gegevens 223 pagina's - 20 cm
ISBN 9789044633870
PPN 413538230
Rubriekscode Nederlands 855
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse schrijfsters; Opstellen ; Vrouwen; Letterkunde ; Meijsing, Doeschka ; Moore, Lorrie ; Moor, Margriet de ; Reisel, Wanda ; Salter, James ; Stahlie, Maria ; Keulen, Mensje van ; Hofstede, Bregje ; Polak, Nina ; Roth, Philip
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Nederlandse schrijvers