De gemeenteraad
Boek

De gemeenteraad ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie ([2018])/ Hans Vollaard, Geerten Boogaard, Joop van den Berg en Job Cohen (redactie)

1) De gemeenteraad voor 1851 2) De gemeenteraad in Nederland. Schets van de staatrechtelijke en politieke geschiedenis 3) Gemeenteraden in vergelijkend perspectief 4) Gemeenteraadsleden: betrokken en beschikbaar 5) Debatcultuur in Nederlandse gemeenteraden 6) De lokalen van lokaal bestuur. Nederlandse raadhuizen en raadzalen in historisch perspectief 7) Politieke partijen: van zakelijk notabelenbestuur naar politieke profilering 8) De ernstige zaak van de gemeenteraadsverkiezingen 9) Burgerparticipatie in het beleid, bewonersinitiatieven, en de rol van de gemeenteraad 10) Wel aan het hoofd, maar niet de baas. De verhouding tussen raad en college in de praktijk 11) Gemeenteraden en de burgemeester 12) Gemeenteraad en financien 13) Gemeenteraden en regionale samenwerking 14) Gemeenteraden en maatschappelijke vertegenwoordigers 15) Perskwesties tussen lokale pers en politiek: Leidse journalistiek van notulist tot noodzaak, 1860-2017SAMENVATTING: "In een tijd waarin de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen met de jaren lager wordt, maar de gemeentelijke politiek wel steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, is het zinvol de geschiedenis van de lokale raden onder de loep te nemen. De geschiedenis van een van de belangrijkste politieke lichamen van onze democratie wordt op een heldere wijze inzichtelijk gemaakt door prominente auteurs en ervaringsdeskundigen. Gemeenteraden in Nederland bevat behalve een uitgebreid historisch overzicht van de lokale democratie ook informatie over de juridische kant van de gemeenteraden. Daarnaast komt de sociale samenstelling van de raad aan bod, en ook de architectuur van raadszalen. Alle kanten van de gemeenteraad worden kortom belicht in dit veelzijdige boek dat verschijnt in maart 2018, rondom de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen."Overzicht van de ontwikkeling van de gemeenteraad in het Nederlandse politieke bestel.

Aanwezigheid

Recensie

Dit kloeke en mooi vormgegeven boek beschrijft de ontwikkeling van de gemeenteraad in het Nederlandse staatsbestel. Het gaat niet alleen in op de historie en juridische grondslagen maar behandelt ook, voor kenners en leken, interessante onderwerpen als de debatcultuur, een vergelijking met buitenlandse lokale democratieën, burgerparticipatie, regionale samenwerking en meer. Het is daarmee een breed boek met diverse interessante invalshoeken. Ook is er in veel onderdelen ruimte voor de (bestuurs)praktijk. Een klein puntje van kritiek: een uitleiding, waarin de positie en het huidig functioneren van de gemeenteraden wordt geproblematiseerd, ontbreekt. De visie van de auteurs hierop zit deels verpakt in de uitgebreide inleiding. Dat neemt niet weg dat naast raadsleden ook vele anderen zich de toegankelijke teksten eigen zullen maken. Voor de doorzoekers zijn er eindnoten en een personenregister. Met illustraties in kleur en zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789024409495 | 356 pagina's

Titel De gemeenteraad : ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie
Secundaire auteur Hans Vollaard
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2018]
Overige gegevens 356 pagina's. 20 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789024409495
PPN 413269604
Rubriekscode 393.53
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gemeenteraad
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Gemeenteraad