De kunst van het remigreren
Boek

De kunst van het remigreren ervaringen van een terugkerend expatgezin (2018)/ Norman D. Jansen, redactie Agnes Wagenaar ; illustraties Frenk Kastanja

Aan de hand van zijn eigen ervaringen geeft de auteur adviezen aan expats en andere emigranten die na verloop van tijd terugkeren naar hun land van herkomst.

Aanwezigheid

Recensie

Mensen die met het gezin voor langere tijd naar het buitenland vertrekken, krijgen vaak veel begeleiding en informatie. Maar als het gezin na jaren weer terugkomt naar het geboorteland - dan kunnen er vragen en problemen zijn die ze zelf moeten oplossen. De ouders van een gezin komen terug naar een land dat ze nog kennen, maar dat wel veranderd is. Kinderen daarentegen komen vaak terug naar een land waarvan ze zich weinig tot niets meer herinneren en voor hen is de overgang dan ook het grootst. De auteur kwam met zijn vrouw en drie kinderen na zeven jaar Curaçao terug naar Nederland en beschrijft op vlotte en vaak humoristische wijze hoe het gezin omgaat met deze 'reverse culture shock'. Het vertrek uit het buitenland en het opnieuw moeten aarden in Nederland worden ook vanuit de andere gezinsleden beschreven. Het afscheid is een soort rouwproces en het opnieuw kennismaken met het geboorteland verloopt lang niet altijd even soepel. De kunst van het remigreren zal voor velen herkenbaar zijn, maar ook voor niet-expats is het interessant om te lezen hoe je remigranten beter op kunt vangen. Voorzien van enkele humoristische zwart-wittekeningen, voetnoten met onder meer literatuurverwijzingen en achter in het boek een samenvatting met enige praktische adviezen voor remigratie.

Specificaties

Nederlands | 9789460224713 | 158 pagina's

Titel De kunst van het remigreren : ervaringen van een terugkerend expatgezin
Auteur Norman Jansen
Secundaire auteur Agnes Wagenaar ; Frenk Kastanja
Type materiaal Boek
Uitgave [Volendam] : LM Publishers, 2018
Overige gegevens 158 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789460224713
PPN 417274831
Rubriekscode 302.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Remigratie; Expats; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Remigratie