Geschiedenis van Drenthe
Boek

Geschiedenis van Drenthe een archeologisch perspectief (2018)/ Wijnand van der Sanden, eindredactie: Jan Bos, Louwe Dijkema

Geschiedenis vanaf de prehistorie tot en met de twintigste eeuw van de provincie Drenthe aan de hand van archeologische vondsten.

Aanwezigheid

Recensie

Na 33 jaar verschijnt er weer een nieuw overzichtswerk over de archeologische geschiedenis van Drenthe, geschreven door Wijnand van der Sanden, sinds 1997 jaren provinciaal archeoloog bij die provincie. Het boek voert de lezer via verhandelingen over de landschapsvorming, via de Neanderthalers, de eerste bewoners, de tijd van de jagers, vissers en verzamelaars, de boeren van de Swifterbant- en Trechterbeker-cultuur, de hunebedbouwers, de periode van de Romeinse tijd en de (vroege) middeleeuwen, uiteindelijk naar de vroegmoderne en moderne tijd. Zo nu en dan wordt de lopende tekst onderbroken door korte teksten over onderzoekers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de huidige kennis van Drenthe. Ook aan bijzondere vondsten wordt extra aandacht besteed. Het is al met al een kloek uitgevallen naslagwerk geworden, voorbeeldig geïllustreerd met tal van foto's, sommige zelfs gemaakt met een drone, en kaarten. Een verklarende woordenlijst, een zeer uitgebreide literatuurlijst en een plaats- en personenregister vervolmaken deze geslaagde publicatie. Het boek vormt een tweeluik met 'Geschiedenis van Drenthe : een nieuw perspectief' (2018)* door Michiel Gerding c.s..

Specificaties

Nederlands | 9789023255642 | 352 pagina's

Titel Geschiedenis van Drenthe : een archeologisch perspectief
Auteur Wijnand van der Sanden
Secundaire auteur Jan Bos ; Louwe Dijkema
Type materiaal Boek
Uitgave Assen : Van Gorcum, 2018
Overige gegevens 352 pagina's - illustraties - 33 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789023255642
PPN 416425917
Rubriekscode Drenthe 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Drenthe; Archeologische vondsten
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Drenthe