Dansende beren
Boek

Dansende beren heimwee naar het communisme ([2018])/ Witold Szablowski, uit het Pools vertaald door Goverdien Hauth-Grubben ; teksredactie: Hein Aalders

Reportages van een Poolse journalist over berentemmers in Bulgarije, gevolgd door portretjes van mensen in enkele voormalige dictatuurstaten.

Aanwezigheid

Recensie

Witold Szablowski is een Poolse journalist met een vlotte pen. In 'Dansende beren' is zijn onderwerp: Bulgaarse berentemmers. Hij beschrijft hun leven ten tijde van de communistische dictatuur, de manieren waarop zij beren temden en kunstjes leerden, en de weerstanden die hun uitzonderlijke beroepsuitoefening opwekte. Op een gegeven moment, na de omwenteling van 1989, werd besloten de dieren vrij te laten in de natuur, maar in vrijheid bleken zij slecht te aarden. Het tweede deel van het boek is een verzameling reisreportages. Hij ontmoet opmerkelijke inwoners van (meest voormalige) dictatuurstaten: Cuba, Oekraïne, Albanië, Estland, Polen, Servië, Georgië en Griekenland. De verbindende schakel tussen deze losse reportages is Szablowski's hypothese dat mensen evenmin met hun nieuw verworven vrijheid overweg kunnen als destijds de Bulgaarse beren. Deze metafoor komt helaas niet duidelijk genoeg uit de verf, vooral omdat de journalist zijn verslagen lardeert met een lading amusante beschrijvingen van merkwaardige, excentrieke personen met heimwee naar het oude systeem. Met enkele zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789046823415 | 233 pagina's

Titel Dansende beren : heimwee naar het communisme
Auteur Witold Szablowski
Secundaire auteur Goverdien Hauth-Grubben ; Hein Aalders
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, [2018]
Overige gegevens 233 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Tanczace niedzwiedzie. - Biblioteka Gazety Wiborczej, (c)2014
ISBN 9789046823415
PPN 418108587
Rubriekscode 331.55
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Communisme; Oost-Europa; Verhalen ; Beren; Bulgarije; Africhting; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Communisme