De tuin van de familie Finzi-Contini
Boek

De tuin van de familie Finzi-Contini (2018)/ Giorgio Bassani, vertaald [uit het Italiaans] door Jan van der Haar

Door het isolement waarin de joden in Ferrara door de fascisten gedrongen worden, komt een joodse student in contact met de onberekenbare dochter van een aristocratische joodse familie.

Aanwezigheid

Recensie

De Italiaanse auteur Giorgio Bassani (1916-2000) heeft lange tijd in Ferrara gewoond en heeft in deze stad veel van zijn werk gesitueerd. Enkele van de zich in Ferrara afspelende romans en verhalen werden later uitgegeven als de delen 'Het verhaal van Ferrara'. Dit deel*, 'De tuin van de familie Finzi-Contini', heeft als grondmotief het isolement van een min of meer aristocratisch levende joodse familie die in alle stilte werd weggevoerd en vernietigd door de Duitse nazi's. De hoofdpersoon-verteller is ook joods, maar komt uit een ander milieu. Door de steeds verdergaande uitsluiting van joden uit het publieke leven van Ferrara komt de hoofdpersoon nader met de familie in aanraking, met hun tuin, tennisbaan en privébibliotheek en kan zich de broze liefde ontwikkelen tussen hem en Micol, de wispelturige dochter des huizes. Hoewel Bassani nog onder de naoorlogse realistische schrijvers van verzetsliteratuur gerangschikt kan worden, onderscheidt hij zich toch, omdat het jood zijn voor hem eenzaamheid impliceert, waarbij de geschiedenis slechts als achtergrond fungeert. De beschrijvingen van de tuin, de personen en de verschillende psychologische stadia van verliefdheid die de hoofdpersoon doorloopt, zijn schitterend.

Specificaties

Nederlands | 9789403108001 | 275 pagina's

Titel De tuin van de familie Finzi-Contini
Auteur Giorgio Bassani
Secundaire auteur Jan van der Haar
Type materiaal Boek
Editie Zestiende druk;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2018
Overige gegevens 275 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk van deze Nederlandse uitgave: Amsterdam : Meulenhoff, 2009 - Vertaling van: Il giardino dei Finzi-Contini. - Milaan : Mondadori, 1962 - OOrspronkelijke titel: Het groene paradijs van de jeugdliefdes : de tuin van de Finzi-Contini / vertaald door Dra. A.J. Romein. - Amsterdam : Uitgeverij Contact N.V., (c)1970. - (Auteurs van de tweede eeuwhelft)
ISBN 9789403108001
PPN 413338959
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Joods milieu ; Fascisme ; Ferrara; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Het verhaal van Ferrara
Boek

Het verhaal van Ferrara (2018-...)

vol.
Uitgeleend
Giorgio Bassani