Echt nano
Boek

Echt nano hoe moleculen machines konden worden ([2018])/ Martijn van Calmthout, met een voorwoord van Ben Feringa, Nobelprijswinnaar voor de scheikunde

Introductie van de moderne nanotechnologie afgewisseld met interviews van drie Nobelprijswinnaars Scheikunde, waaronder de Nederlander Ben Feringa.

Aanwezigheid

Recensie

De nanotechnologie maakt gebruik van zeer kleine deeltjes materie van nauwelijks enkele miljardsten van een meter groot. De verwachting is dat deze technologie in de toekomst veel toepassingen zal kennen in diverse sectoren. In 2016 won de Groningse onderzoeker Ben Feringa samen met Fraser en Sauvage de Nobelprijs Scheikunde voor hun onderzoek naar nanomotoren voortbewogen door licht. Het boek van wetenschapsjournalist Van Calmthout bevat interviews met de drie laureaten alsook telkens een kort c.v. De vraaggesprekken worden afgewisseld met zeven brieven waarin de auteur zich richt tot de 19e-eeuwse Groningse chemicus Stratingh. In deze brieven legt de auteur op een laagdrempelige en bevattelijke wijze de ontwikkeling uit van chemie en natuurkunde tijdens de laatste twee eeuwen om te eindigen met de nanotechnologie. Verder nog een intermezzo over Hans Wijnberg, leermeester van Feringa en een denkbeeldige ontmoeting met de natuurkundige Feynman. Voorwoord van Feringa, begrippenlijst en bibliografie. Sobere lay-out geïllustreerd met getekende portretten van de aangehaalde wetenschappers.

Specificaties

Nederlands | 9789088030949 | 192 pagina's

Titel Echt nano : hoe moleculen machines konden worden
Auteur Martijn van Calmthout
Secundaire auteur Ben Feringa
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Lias Uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 192 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789088030949
PPN 413339521
Rubriekscode 670.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nanotechnologie
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Technologie