Strijd rond de grote meren
Boek

Strijd rond de grote meren onderhandelen over vrede en recht in het hart van Afrika ([2018])/ Jan Pronk, redactie Thecla Berghuis

Mede op persoonlijke ervaringen gebaseerd relaas door de voormalige Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking over de genocide op de Tutsi's door de Hutu's in Rwanda in 1994 en de conflicten in andere landen in Centraal-Afrika in dezelfde periode.

Aanwezigheid

Recensie

Als uitgangspunt staat centraal de genocide op de Tutsi's door de Hutu's in Rwanda in 1994 met als resultaat naar schatting één miljoen slachtoffers. Ingegaan wordt op de diepere oorzaken die daaraan vooraf zijn gegaan, inclusief het koloniaal verleden met zijn verdeel en heers-politiek. De beschreven scènes, beelden en verhalen komen vaak uit de persoonlijke belevenissen van de auteur. Hij is minister van Ontwikkelingssamenwerking geweest en heeft diverse functies bekleed op het gebied van ontwikkelingshulp en vluchtelingen. Ook de overige Afrikaanse landen, zoals Congo en Burundi, komen aan bod in zijn persoonlijke verhalen. Ondanks zijn rol en positie destijds is hij kritisch op de internationale gemeenschap die een zekere verantwoordelijkheid droeg voor de gebeurtenissen. De moeilijkheden en achter-de-schermenpolitiek heeft hij als geen ander kunnen beschrijven. Rwanda is thans geen democratie in westerse zin, maar heeft wel de weg van democratisering gekozen. Met dit boek is er aandacht voor dit stukje van het 'vergeten' continent en de problematiek waar het mee worstelt. Met eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789460224683 | 318 pagina's

Titel Strijd rond de grote meren : onderhandelen over vrede en recht in het hart van Afrika
Auteur Jan Pronk
Secundaire auteur Thecla Berghuis
Type materiaal Boek
Uitgave Volendam : LM Publishers, [2018]
Overige gegevens 318 pagina's - kaarten - 22 cm
Annotatie Met literatuur opgave, index
ISBN 9789460224683
PPN 417359608
Rubriekscode Rwanda 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tutsi; Genocide; Rwanda ; Burundi; Burgeroorlogen ; Zaïre; Burgeroorlogen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Rwanda