Ida
DVD

Ida ([2018])/ un film de Pawel Pawlikowski

Polen, 1962. Een jonge vrouw die is als wees is opgevoed in het klooster, hoort van haar tante, haar enige nog levende familielid, dat ze Joods is. Beide vrouwen maken samen een reis om achter het verhaal van hun familie te komen.

Aanwezigheid

Recensie

Regisseur Pawel Pawlikowski (Last resort; My summer of love) werd geboren in Polen, maar groeide op in Engeland. 'Ida' is zijn eerste in Polen gemaakte film. In Polen, 1962, staat de 18-jarige Anna (Agata Trzebuchowska) op het punt de gelofte als non af te leggen. Ze is als wees opgevoed in het klooster, maar haar moeder-overste stuurt haar nu naar haar tante Wanda, haar enige overgebleven familielid. Wanda is een cynische en door het leven beschadigde vrouw, die Anna vertelt dat ze Joods is en dat haar echte naam Ida Lebenstein is. Samen gaan ze op reis door het platteland om te achterhalen wat er met hun familieleden is gebeurd, waarbij ze te maken krijgen met vijandigheid en antisemitisme. De film is lovend ontvangen. Janna Reinsma (Filmkrant maart '14) geeft 4 sterren: '(...) In kalm tempo ontvouwt zich een gelaagd verhaal (...) In een krappe tachtig minuten telt elk woord en elk beeld. (...) een beklemmende film (...)'. Winnaar van diverse prijzen, onder meer Grand Prix op het Warsaw International Film Festival 2013 en de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

Specificaties

Pools | 5051083132244

Titel Ida
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Pawel Pawlikowski ; Agata Kulesza ; Agata Tzrebuchowksa ; Dawid Ogrodnik
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Cinéart, [2018]
Overige gegevens 1 dvd-video (80 min.) - zwart-wit, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Agata Kulesza, Agata Tzrebuchowksa, Dawid Ogrodnik. - Pools gesproken, Frans nagesynchroniseerd, ondertiteld in Frans en Nederlands - Videoversie van de film: Polen : Opus Film, 2013. - Oorspronkelijke dvd-uitgave: 2014
ISBN 5051083132244
PPN 418985545
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Polen ; Jodenvervolging ; Identiteit
Taal Pools

Relaties/Serie

De collectie
Boek

De collectie = La collection (2009-..)

vol.
Uitgeleend