Ontkomen
Boek

Ontkomen het vluchtverhaal van Albert en Ella Andriesse-van den Bergh 1940-1941 ([2019])/ Bart Wallet

Persoonlijke verslagen van een joods echtpaar dat met hun familie aan het begin van de Duitse bezetting op 'legale' wijze, met toestemming en medewerking van de Duitsers, kon emigreren.

Aanwezigheid

Recensie

Binnen de geschiedenis van de Holocaust in Nederland is er één 'categorie' waarover zelden is gepubliceerd: die van de legale emigratie van joden naar landen die buiten de nazi-overheersing vielen (Spanje, Engeland, de Verenigde Staten enzovoort). Zo'n duizend mensen mochten, onder toeziend oog van de Duitsers, Nederland verlaten. Dit gebeurde in het begin van de bezetting ('40-'41) toen emigratie (en niet moord) nog als mogelijkheid werd gezien als de oplossing van het 'jodenvraagstuk'. Reden van de bescherming: geen sympathie maar uiteraard geld. De families Andriesse en Van den Bergh waren bijzonder vermogend en behoorden tot de hoge joodse bourgeoisie. Hun uitstekende internationale contacten en hun vermogen zorgden ervoor dat zij in gezelschap van twee SS'ers werden begeleid naar de Spaanse grens. Het boek bevat grotendeels de twee (nog in de oorlog geschreven) verslagen van het echtpaar over hun lotgevallen. Hun positie vóór en hun lot ín de oorlog was er een waarvan de rest van het Nederlandse jodendom slechts kon dromen. Met een fotokatern, eindnoten, een bronnenoverzicht en personenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789023954095 | 144 pagina's

Titel Ontkomen : het vluchtverhaal van Albert en Ella Andriesse-van den Bergh 1940-1941
Auteur Albert Andriesse
Secundaire auteur Ella Andriesse-van den Bergh ; Bart Wallet
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Mozaiek, [2019]
Overige gegevens 144 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Colofon vermeldt: Inleiding, achtergronden en tekstbezorging: Bart Waller - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789023954095
PPN 413572366
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Joodse vluchtelingen; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging