De gestolen tijd
Boek

De gestolen tijd op zoek naar mijn Joodse familie ([2018])/ Philo Bregstein

Verslag van de zoektocht die de cineast en publicist (1932) ondernam naar zijn joodse familie die sinds de Tweede Wereldoorlog over de hele wereld is uitgezworven.

Aanwezigheid

Recensie

Lange tijd ging cineast en schrijver Philo Bregstein (1932) zijn familiegeschiedenis uit de weg. Hij was nog geen één jaar oud toen Hitler aan de macht kwam en een decennium later werd een groot deel van zijn familie tijdens de Holocaust vermoord. Zijn joodse vader wilde na de Tweede Wereldoorlog niet over de Shoah praten en zijn moeder leed aan zware psychosomatische klachten. Bregstein dacht dat het gezin waarin hij opgroeide de laatst overgebleven Bregsteins in Europa waren; de anderen zouden door de nazi's zijn vermoord of naar Amerika zijn gevlucht. Dat bleek een misvatting, zo kwam hij de afgelopen twintig jaar tot de ontdekking. In die periode groeide bij hem alsnog belangstelling voor zijn familie. Zijn desinteresse van weleer maakte plaats voor een hevige obsessie met betrekking tot de vraag wat er van de andere Bregsteins was geworden. Zijn zoektocht voerde hem naar Litouwen, Israël, Portugal en Noord- en Zuid-Amerika. Het toegankelijke 'De gestolen tijd' is daarvan het resultaat. Met fotokaternen in zwart-wit, stamboom en literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789024423385 | 376 pagina's

Titel De gestolen tijd : op zoek naar mijn Joodse familie
Auteur Philo Bregstein
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2018]
Overige gegevens 376 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - foto's - 23 cm
Annotatie Uitgebreide en herziene versie van: Terug naar Litouwen : sporen van een joodse familie. - Amsterdam : Van Gennep, 1995 - Met literatuuropgave
ISBN 9789024423385
PPN 416854680
Rubriekscode Litouwen 944.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joden; Litouwen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Joden