Iran
Boek

Iran bakermat van de beschaving ([2018])/ redactie: V.T. van Vilsteren en J. Nokandeh

Historisch overzicht van de diverse opeenvolgende beschavingen in Iran tot aan de islamitische periode.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek is uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling 'Iran; bakermat van de beschaving', van 17 juni t/m 18 november 2018 in het Drents Museum in Assen. Chronologisch gaan we door de tijd, vanaf de eerste bewoning in de oude steentijd, naar de kopertijd, de eerste staat Elam, de gouden eeuw in de Achaemenidische tijd, de Sassaniden, tot aan de islamitische periode. Tussendoor komen highlights voorbij, zoals het paleiscomplex van Pasargadae en de inscriptie van Bisotun. Ook is er aandacht voor (spijker)schrift, religie en kunstuitingen. Het boek kan los worden gezien van de tentoonstelling en is in de eerste plaats een informatief boek over de geschiedenis van Iran. Aantrekkelijk vormgegeven, met ruim gebruik van kleurfoto's en een smaakvolle lay-out. Toegankelijk voor een breed publiek en een aanrader voor geïnteresseerden in Iran, oudheid en archeologie. Het Drents Museum zet met deze tentoonstelling een trend voort van opmerkelijke historisch-culturele tentoonstellingen, zoals eerder het terracotta leger van Xi'an, de dode zeerollen, mummies en de Maya's.

Specificaties

Nederlands | 9789462582675 | 208 pagina's

Titel Iran : bakermat van de beschaving
Instelling /Drents Museum
Secundaire auteur V.T. van Vilsteren
Type materiaal Boek
Uitgave Assen : Drents Museum, [2018] - Zwolle : WBOOKS
Overige gegevens 208 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum te Assen (17 juni-18 november 2018)
ISBN 9789462582675
PPN 416695817
Rubriekscode 922.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Perzische Rijk; Archeologie; Tentoonstellingscatalogi ; Archeologische vondsten; Perzische Rijk; Tentoonstellingscatalogi
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Perzische Rijk

Relaties/Serie

Internationale archeologie in het Drents Museum
Boek

Internationale archeologie in het Drents Museum (2008-...)

vol. dl. 9
Uitgeleend