Ketens en banden
Boek

Ketens en banden Suriname en Nederland sinds 1600 ([2018])/ Eveline Sint Nicolaas

Overzicht in woord en beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname, in het bijzonder in de koloniale periode, aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Aanwezigheid

Recensie

Een geschiedenisboek aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum. Het is dan ook geen uitgave die een compleet overzicht geeft van historische feiten en gebeurtenissen, maar in belangrijke mate wordt verteld aan de hand van koloniale objecten en getuigenissen. Dat zijn er veel en ze gaan van schrijnende ellende tot onnavolgbare schoonheid en van niets ontziende kwelling van slaven tot de modebewustheid van de plantersvrouwen. Het is een fantastisch, indrukwekkend, maar ook mooi boek dat het leven van slaven en planters zowel uitbeeldt als beschrijft en een zeer wrange smaak achterlaat. Voor de zelfverzekerde en wrede kolonialen heel gewoon, maar voor vaak de in ketenen tot de orde geroepen slaven een hel. Het was het geen wonder dat velen vluchtten en zich vestigden in de marron-dorpen en de kolonialen bestreden. 'Ketens en banden' biedt dan ook een blik op het Nederlandse koloniale verleden en de slavenhandel. Vol foto's tot aan het recente verleden en heden. Met eindnoten, een literatuuroverzicht en register.

Specificaties

Nederlands | 9789460043499 | 263 pagina's

Titel Ketens en banden : Suriname en Nederland sinds 1600
Uniforme titel Landenreeks
Auteur Eveline Sint Nicolaas
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Rijks museum, [2018] - [Nijmegen] : Uitgeverij Vantilt
Overige gegevens 263 pagina's - 26 cm
Annotatie Op achterkant omslag: Publicatie verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum - Met literatuur opgave, register
ISBN 9789460043499
PPN 418067538
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; Suriname; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis

Relaties/Serie

Landenreeks van het Rijksmuseum
Boek

Landenreeks van het Rijksmuseum (2013-...)

vol.
Uitgeleend