Bankier van het verzet
DVD

Bankier van het verzet ([2018])/ regie Joram Lürsen

Tijdens de bezetting gebruikt bankier Walraven van Hall zijn financiële contacten om het verzet te steunen. Samen met zijn broer Gijs zet hij een grote bankfraude op waardoor tientallen miljoenen guldens uit De Nederlandse Bank weggesluisd worden.

Aanwezigheid

Recensie

Oorlogsdrama van Joram Lürsen (Publieke werken; Alles is liefde). In de beginjaren van de oorlog wordt bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) benaderd met de vraag zijn financiële kennis in te zetten voor het verzet. Het begint klein, maar wordt steeds groter en Walraven en zijn broer Gijs (Jacob Derwig) worden sleutelfiguren in het Nationaal Steunfonds (NSF), dat veel geld beheert voor het verzet. In 1944 bedenken zij wat later 'de grootste bankroof uit de vaderlandse geschiedenis' wordt genoemd: een grootschalige bankfraude rond schuldbekentenissen van De Nederlandsche Bank. Deze bank staat onder leiding van NSB'er Meinoud Rost van Tonningen (Pierre Bokma). De recensenten geven 3 - 3 1/2 ster. Floortje Smit (Volkskrant 8-3-'18): '(...) onvervalst heldenepos (...) smakelijk en vakkundig opgediend (...) Maar goed, het werkt. Bankier van het verzet is niet voor puristen of liefhebbers van grijstinten. Voor de rest is het prima vermaak, een lekkere oorlogsfilm over ouderwetse helden.' Marco Weijers (Telegraaf 8-3-'18): '(...) Meer nog dan een spannende oorlogsfilm is Bankier van het verzet een menselijk drama dat je de tol van zo'n moedig besluit laat voelen.' De film kreeg de Gouden Film-status.

Specificaties

Nederlands | 8719372006801

Titel Bankier van het verzet
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Joram Lürsen ; Barry Atsma ; Jacob Derwig ; Pierre Bokma
Type materiaal DVD
Uitgave [Utrecht] : Dutch Filmworks, [2018]
Overige gegevens 1 dvd-video (123 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma. - Nederlands gesproken - Videoversie van de film: Nederland, 2018
ISBN 8719372006801
PPN 418667861
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Hall, Walraven van ; Hall, Gijsbert van
Taal Nederlands