Zeven vormen van atheïsme
Boek

Zeven vormen van atheïsme een zoektocht om het mens-zijn te begrijpen (2018)/ John Gray, vertaald [uit het Engels] door Fred Reurs

Kritische beschouwing door de Britse filosoof van hedendaagse vormen van atheisme, waaronder traditioneel-religieuze denkvormen en allerlei geloofsovertuigingen zouden schuilgaan, zodat ze in feite nieuwe religies vormen.

Aanwezigheid

Recensie

De filosoof John Gray (1948) schrijft geen vrolijke boeken; hij is een tamelijk pessimistische denker, maar zijn boeken getuigen van een tomeloze eruditie en belezenheid. Dit fascinerende werk over atheïsme is daarop geen uitzondering. Gray is zelf atheïst, maar richt zich nu tegen die vormen van atheïsme die menen dat vooruitgang mogelijk is wanneer religie wordt uitgebannen. Wat ze niet beseffen, stelt Gray, is dat hun atheïsme, met een stevig geloof in vooruitgang en in de mensheid, de ene vorm van geloof inwisselt voor een andere. Moderne seculiere, materialistische en humanistische levensbeschouwingen zijn doordrongen van millenaristische en gnostische denkvormen, waarbij geweld en repressie aan de orde van de dag zijn. Gray bespreekt zeven vormen van atheïsme, geïllustreerd aan de hand van filosofen en schrijvers. Spraakmakend en boeiend, een boek dat zowel een religie- als atheïsmekritiek is, en waarbij Gray uiteindelijk tamelijk verrassend uitkomt bij een 'atheïsme van de stilte' dat een lofzang is op de mystieke onbegrijpelijkheid van de werkelijkheid. Met literatuurverwijzingen in eindnoten. Een aanrader; een zeer origineel boek van een atheïst die het atheïsme zelf onder kritiek stelt.

Specificaties

Nederlands | 9789000363674 | 237 pagina's

Titel Zeven vormen van atheïsme : een zoektocht om het mens-zijn te begrijpen
Auteur John Gray
Secundaire auteur Fred Reurs
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, 2018
Overige gegevens 237 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Seven types of atheism. - Allen Lane, (c)2018
ISBN 9789000363674
PPN 416926614
Rubriekscode 290
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Atheïsme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Atheïsme