Gevaarlijke gekken?
Boek

Gevaarlijke gekken? ([2018])/ onder redactie van Gijsbert de Reuver en Stephan Sanders

Een bundel essays over een aantal karakteristieke historische en leidende figuren in de wereld.Artikelen waarin wetenschapsbeoefenaars en journalisten negen politieke leiders, terroristen, een schrijfster en een voetbalbons doorlichten en de vraag beantwoorden hoe gevaarlijk gek ze zijn.

Aanwezigheid

Recensie

Hoe gevaarlijk en gek zijn of waren mensen als Donald Trump, Mao Zedong, Vladimir Poetin en Slobodan Milosevic? Die vraag willen de veertien auteurs - journalisten en academici - van deze door Stephan Sanders en Gijsbert de Reuver geredigeerde bundel beantwoorden. De meeste bijdragen zijn bewerkingen van presentaties gehouden tijdens een collegereeks die werd gehouden op het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam. Ook verscheen een deel van de artikelen eerder in De Groene Amsterdammer. In een mix van journalistiek en wetenschap worden negen 'gevaarlijke gekken' doorgelicht. Stuk voor stuk zijn het personen met een directe invloed op het huidige tijdsgewricht. Bij hun selectie is zoveel mogelijk rekening gehouden met een balans in de geografische spreiding. Vrouwen waren moeilijk te vinden - Ayn Rand en Ulrike Meinhof zijn de enigen. Verder is er aandacht voor de genoemde politici, voor voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blater en voor Sayyid Qutb, een van Osama bin Ladens voornaamste inspirators. Met literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789462987715 | 208 pagina's

Titel Gevaarlijke gekken?
Secundaire auteur Gijsbert de Reuver ; Stephan Sanders
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2018]
Overige gegevens 208 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462987715
PPN 418961018
Rubriekscode 309
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Macht; Psychologische aspecten ; Psychopaten ; Antisocialepersoonlijkheidsstoornis ; Trump, Donald J. ; Mao Zedong ; Putin, Vladimir ; Blatter, Sepp ; Meinhof, Ulrike ; Nixon, Richard ; Milosevic, Slobodan ; Qutb, Sayyid ; Rand, Ayn
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Macht