Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Het eigenwijze potlood
Boek

Het eigenwijze potlood 20 literaire tekenaars (mei 2018)/ Carel Peeters

Bespreking door de literair redacteur van Vrij Nederland van het werk van twintig door hem bewonderde tekenaars uit heden en verleden.

Recensie

Carel Peeters heeft in zijn functie als literair redacteur van het tijdschrift Vrij Nederland in zijn tijd veel te maken gehad met literaire tekenaars. Zijn beschouwingen over de twintig die hij het meest bewondert, zijn in deze prachtig uitgegeven bundel samengebracht. Tekenaars uit heden (zoals Joost Swarte, Jeroen Henneman) en verleden (Wilhelm Busch, Ernest H. Shepard) komen aan bod. Cartoonisten mogen we hen geen van allen noemen, meent Peeters. In eigenwijsheid, originaliteit en onvervreemdbare eigen stijl onderscheiden ze zich van platte culturele trends of commerciële stromingen. Opmerkelijk is dat Peeters geen enkel vrouwelijke literaire tekenaar heeft opgenomen. Bestaan die niet of heeft Peeters er geen geen hoge pet van op? Extreem en niet goed in de verzameling passend, zijn de tekeningen van de zonderling Henry Darger. Zijn werk is zó bizar dat een iets diepergravende analyse op zijn plaats zou zijn geweest. Voor de rest is de selectie niet zo spannend, de begeleidende tekst onderdanig. Het zijn allemaal tamelijk bekende namen, iconen van een culturele periode die definitief verleden tijd is. Met illustraties in kleur en zwart-wit (die hadden wat talrijker gemogen) en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789463360326 | 270 pagina's

Titel Het eigenwijze potlood : 20 literaire tekenaars
Auteur Carel Peeters
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Amsterdam] : De Harmonie, mei 2018
Overige gegevens 270 pagina's - illustraties - 25 cm
ISBN 9789463360326
PPN 418007543
Rubriekscode 738.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tekenaars ; Vos, Peter ; Steinberg, Saul ; Malsen, Willem van ; Henneman, Jeroen ; Darger, Henri ; Meulen, Ever ; Petit-Roulet, Philippe ; Swarte, Joost ; Trier, Walter ; Busch, Wilhelm ; Floc'h ; Shepard, E.H. ; Baxter, Glen ; Levine, David ; Bruna, Dick ; Traxler, Hans ; Benoît ; Woldhek, Siegfried ; Sempé ; Straaten, Peter van
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Tekenaars