Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De paradox van geluk
Boek

De paradox van geluk ([2018])/ Aminatta Forna, vertaald [uit het Engels] door Aleid van Eekelen-Benders en Mariella Duindam

Afrikaanse nachtwerkers in Londen helpen bij het vinden van een weggelopen kind, ondersteund door een biologe en een psychiater.

Aanwezigheid

Recensie

In de vijfde roman* van de Brits-Afrikaanse auteur (1964) staat het hedendaagse Londen centraal in een samenspel van mens en dier. De Ghanees Attila werkt als psychiater in oorlogsgebieden en komt na de dood van zijn vrouw naar Londen voor een conferentie en om vrienden en verwanten op te zoeken. De Amerikaanse biologe Jane heeft man en kind verlaten om onderzoek te doen naar de vossenpopulatie in de stad. Straatvegers en andere nachtwerkers laten haar weten als er ergens een vos is gesignaleerd. Tijdens het joggen loopt ze Attila omver, die op zoek is naar zijn tienjarig neefje dat verdwenen is. Jane zet de straatvegers en nachtwerkers, die voornamelijk uit Afrikanen en Oost-Europanen bestaan, in om de jongen op te sporen. Deze 'onzichtbaren' hebben veelal een zwaar leven, doch ervaren de nieuwe saamhorigheid als geluk. Evenals de vossen (en de parkieten) in de stad zijn zij 'survivors'. In verschillende flashbacks (in een andere stijl en lettertype) krijgt de lezer een beeld van het verleden van de personages. De literaire verteltrant is beeldend en gedetailleerd, ontroerend en complex. Voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789046823873 | 415 pagina's

Titel De paradox van geluk
Auteur Aminatta Forna
Secundaire auteur Aleid van Eekelen-Benders
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, [2018]
Overige gegevens 415 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Happiness. - London : Bloomsbury Publishing, 2018
ISBN 9789046823873
PPN 418108560
Genre sociale roman
Thematrefwoord Immigranten ; Solidariteit
Taal Nederlands