Spiegel van de natuur
Boek

Spiegel van de natuur het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief ([2018])/ Matthijs G.C. Schouten

Overzicht van de wijze waarop de natuur naar voren komt in de grote wereldreligies en culturen en in diverse vormen van kunst, poezie en proza.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, die onder andere als ecoloog en natuurfilosoof verbonden is aan Staatsbosbeheer, geeft een objectief en soms interdisciplinair overzicht van de wijze waarop de natuur naar voren komt in de grote wereldreligies en culturen. Diverse vormen van kunst, poëzie en proza geven dit boek een meerwaarde. Oorspronkelijk verschenen in 2001 onder de titel 'De natuur als beeld in religie, filosofie en kunst'. In 2005 verscheen een geheel vernieuwde en uitgebreide uitgave onder de huidige titel ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Wereld Natuur Kunst' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ten opzichte van de eerste druk waren onder meer twee hoofdstukken over de islam en het hindoeïsme toegevoegd. In deze heruitgave als paperback (2018) ontbreken helaas de kleurenfoto's, schilderijen en afbeeldingen van authentieke prenten. Door de brede interpretatie is dit boek geschikt voor een groot publiek met interesse in cultuur, natuur en religie. Het zal een discussie losmaken over wat de natuur is en waar het in de rationaliteit van onze samenleving naar toe gaat met de natuur. Zijdelings wordt ingegaan op de biodiversiteit en landschapskunde. Een gedegen literatuuroverzicht en een namen- en personenregister completeren deze nog steeds aanbevelenswaardige uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789050116725 | 389 pagina's

Titel Spiegel van de natuur : het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief
Auteur M.G.C. Schouten
Instelling /Stichting Uitgeverij Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging ; /Staatsbosbeheer
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 389 pagina's - 22 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met Staatsbosbeheer - Met literatuuropgave, register - Oorspronkelijke titel: De natuur als beeld in religie, filosofie en kunst. - 2001
ISBN 9789050116725
PPN 418007489
Rubriekscode 905.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuur; Religie ; Natuur; Filosofie ; Natuur; Beeldende kunst
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Natuur