De rechtvaardigen
Boek

De rechtvaardigen hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde ([2018])/ Jan Brokken

Geschiedenis van de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk (1896-1976) die als consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke joden het leven redde door visa uit te schrijven voor Curaçao.

Aanwezigheid

Recensie

Na 'De vergelding' schreef Jan Brokken met 'De rechtvaardigen' opnieuw literaire non-fictie die zich grotendeels afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal niet in het dorp van zijn jeugd Rhoon, maar in Litouwen, waar Philips-directeur Jan Zwartendijk (1896-1976) er in 1940 een functie bij kreeg: consul. Als Nederlandse diplomaat slaagde hij erin om grote aantallen joden een visum voor Curaçao te verstrekken. Brokken schat dat de Nederlandse consul op die manier tienduizend joden het leven heeft gered, slechts vijf procent van hen zou de oorlog niet overleven. Zelf heeft Zwartendijk dat nooit geweten. Sterker, hij werd na de oorlog door de Nederlandse overheid berispt*, omdat hij met het uitschrijven van de reispapieren niet volgens het protocol had gehandeld. Brokken beschrijft hoe Zwartendijk te werk ging. Eveneens heeft hij grondig onderzoek verricht naar de vluchtverhalen van verschillende joodse families. Een adembenemend boek, waarmee Zwartendijk eindelijk recht wordt gedaan. Met afbeeldingen in zwart-wit en een uitvoerig, beredeneerd bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789045036649 | 503 pagina's

Titel De rechtvaardigen : hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde
Auteur Jan Brokken
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2018]
Overige gegevens 503 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045036649
PPN 418145288
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Wereldoorlog II; Verhalen ; Joodse vluchtelingen; Nederlandse consulaten; Litouwen ; Zwartendijk, Jan
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging