De Ploeg in de jaren twintig
Boek

De Ploeg in de jaren twintig ([2018])/ Peter Jordens, redactie

Essays die nieuwe invalshoeken biedt over onder meer de betekenis van De Ploeg voor het Groningse culturele leven het Nederlandse tekenonderwijs.

Aanwezigheid

Recensie

Over de Groningse Kunstkring De Ploeg en de tientallen kunstenaars - schilders, schrijvers, architecten - die er lid van waren, is al veel gepubliceerd. Deze bundel ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Avantgarde in Groningen. De Ploeg 1918-2018' heeft toch nieuwe invalshoeken gevonden, zoals een kleine sociologie van het culturele leven en het levensgevoel in een provinciehoofdstad zoals Groningen, waar in de jaren twintig veel mensen uit andere provincies en als gevolg van de Eerste Wereldoorlog ook de nodige buitenlanders waren komen wonen. Eén enthousiast hoofdstuk is gewijd aan de Nederlandse premières van Franse avantgarde-muziektoneelstukken, die een sensationeel succes in Groningen waren. Verder waagt een kleinzoon van grafisch kunstenaar Hendrik Werkman zich aan een interpretatie van diens soms cryptische Next Call teksten. Ook wordt het belang van het nieuwe 'vrije' tekenonderwijs behandeld, geïntroduceerd in Groningen door Ploeglid Jan Jordens, dat in 1918 nieuw was voor Nederland. De foto's illustreren de teksten en zijn nu eens geen reproducties van alleen Ploeg-topstukken.

Specificaties

Nederlands | 9789462582903 | 230 pagina's

Titel De Ploeg in de jaren twintig
Instelling /Stichting De Ploeg, Groningen ; /Groninger Museum ; /Groninger Kunstkring De Ploeg
Secundaire auteur Peter Jordens
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2018]
Overige gegevens 230 pagina's - illustraties - 28 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met Stichting De Ploeg en het Groninger Museum, naar aanleiding van 100 jaar Kunstkring De Ploeg - Met literatuuropgave
ISBN 9789462582903
PPN 418267715
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ploeg, De (kunstenaarskring); 1919-1933
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Kunstenaars-kringen