Deventer Boekenstad
Boek

Deventer Boekenstad twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel ([2018])/ Suzan Folkerts & Garrelt Verhoeven (red.), auteurs Jan Bedaux, Jeroen Benders, Klaas de Boer, Lotte Eilers, Mathilde van Dijk, Georg Hartong, Susanne de Jong, Henk Nalis, Henk Slechte, Dinand Webbink ; eindredactie Sytze van der Veen

Historisch overzicht in woord en beeld van de boekcultuur in Deventer vanaf de handschriftperiode in de middeleeuwen tot en met de huidige tijd, met aandacht voor drukkerijen, uitgevers, bibliotheken, auteurs en bijzondere uitgaven.

Recensie

Deventer heeft een rijke boektraditie die teruggaat naar de achtste eeuw, toen de eerste geestelijken op perkament er hun sporen nalieten. 'Deventer Boekenstad' bespreekt de ontwikkeling van de grafische industrie van de stad vanaf de vroegste geschiedenis tot nu toe. Die heeft fraaie voorbeelden van boekdrukkunst voortgebracht. Er is aandacht voor de betekenis van de Moderne Devotie voor de boekdrukkunst, met als hoogtepunt het Getijdenboek van Geert Grote. In 1477 verscheen de eerste Nederlandstalige tekst in druk: stukken uit de bijbel, gepresenteerd in hapklare brokken. Gaandeweg nam het aantal uitgaven sterk toe. De burger ging lezen en er kwam in 1560 een stadsbibliotheek: de oudste van Nederland. Actievoerders maakten gebruik van de lokale drukpers om hun politieke pamfletten te laten drukken. Uiteindelijk werd in Deventer de kiem gelegd voor uitgeverij Wolters Kluwer. De voorganger van Roto Smeets begon met de Margriet, de Libelle en de Donald Duck. Zo is de geschiedenis van de stad onlosmakelijk verbonden met de boekcultuur aan de IJssel. Verzorgde uitgave in groot formaat met veel, soms adembenemende illustraties in kleur. Met eindnoten, een literatuurlijst en persoonsregister.

Specificaties

Nederlands | 9789462493247 | 302 pagina's

Titel Deventer Boekenstad : twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel
Secundaire auteur Suzan Folkerts ; Jan Bedaux
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : WalburgPers, [2018]
Overige gegevens 302 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462493247
PPN 418960798
Rubriekscode 684.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Boeken; Deventer; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Boeken