Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De moderne devotie
Boek

De moderne devotie spiritualiteit en cultuur vanaf de late middeleeuwen ([2018])/ hoofdredactie Anna Dlabacová, Rijcklof Hofman, beeldredactie Wendy Litjens, Rijcklof Hofman ; redactieleden Erik de Boer, Clemens Hogenstijn, Ewout van der Horst ; met medewerking van Henk Nalis en Willy Piron

Overzicht van het spirituele gedachtegoed van de Nadere Reformatie, een rooms-katholieke vernieuwingsbeweging in de veertiende en vijftiende eeuw, en de theologische en culturele invloed daarvan in latere tijden.

Aanwezigheid

Recensie

De laat-middeleeuwse Moderne Devotie (veertiende-vijftiende eeuw) staat equivalent aan vernieuwing van het geestelijk leven in de Lage Landen aan de vooravond van de Reformatie en aan de drie latere ontwikkelingen die daaruit zijn voortgekomen: het protestantisme, het humanisme en de zestiende-eeuwse binnenkerkelijke hervorming binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Aan de religieuze ontwikkelingen en de verspreiding daarvan in Europa wordt redelijk veel aandacht geschonken, maar óók aan de cultuurgeschiedenis. Want de ruim veertig mediëvisten van universiteiten, uit vooral Nederland, België en Duitsland, besteden in de honderd korte beschouwingen óók mede aandacht aan boekdrukkunst, perkamenten handschriften, literatuur, muziek, architectuur, management, invloed op de hedendaagse spiritualiteit, weerstand tegen hedonisme etc. Dit onderscheid in cultuur en (religieus) leven is systematisch in kleuren als leeswijzer en in vier onderverdelingen in de honderd onderwerpen in het boek uitgewerkt. Met een aanvullende literatuurlijst, een verklarende lijst van begrippen en heldere foto's in kleur. De publicatie loopt parallel met een tentoonstelling.

Specificaties

Nederlands | 9789462582958 | 271 pagina's

Titel De moderne devotie : spiritualiteit en cultuur vanaf de late middeleeuwen
Instelling /Titus Brandsma Instituut, Nijmegen
Secundaire auteur Anna Dlabacová ; Henk Nalis
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2018]
Overige gegevens 271 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Uitgave i.s.m. Titus Brandsma Instituut en Historisch Centrum Overijssel - Met literatuuropgave, index
ISBN 9789462582958
PPN 41826774X
Rubriekscode 248.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moderne Devotie
Trefwoord Gelderland
Arnhem
Doesburg
Groenlo
Harderwijk
Kerkdriel
Kleef
Nijmegen
Zutphen
Rooms-Katholieke Kerk
Religieuze Orden
Kloosters
Gasthuizen
Congregatie van Windesheim
Broeders van het Gemene leven
Zusters van het Gemene Leven
Moderne Devotie
Kerkgeschiedenis; Middeleeuwen
Middeleeuwen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Moderne Devotie