Het goede leven & de vrije markt
Boek

Het goede leven & de vrije markt een cultuurfilosofische analyse ([2018])/ Ad Verbrugge, Govert Buijs, Jelle van Baardewijk

Cultuurfilosofische studie over de vraag wat het goede leven is en hoe de vrije markt het zicht op het goede leven verruimt dan wel belemmert.

Aanwezigheid

Recensie

Centraal in deze lijvige cultuurfilosofische studie staat de vraag wat het goede leven is en hoe de vrije markt het zicht op het goede leven verruimt dan wel belemmert. Door de eeuwen heen zijn verschillende visies op het goede leven geformuleerd, maar volgens de auteurs staan daarin vijf dimensies centraal: relaties met medemensen, instituties, het lichaam, de natuur en de zindimensie. De auteurs laten in het eerste deel zien hoe de menselijke vrijheid centraal kwam te staan in visies op het goede leven en ook ten grondslag ligt aan de moderniteit en de vrijemarkteconomie. In het tweede deel laten ze zien hoe de moderniteit en de vrije markt van invloed zijn geweest op de vijf dimensies van het goede leven. Hun visie is tamelijk donker: zij zien de vrije markt als een nieuwe dwangbuis waarin de vrijheid van de mens teniet wordt gedaan. Een nieuwe visie op mens en wereld is nodig. Het derde deel bevat vertaalde tekstfragmenten. Goed geschreven boek, primair bedoeld als examenkatern in het filosofieonderwijs op het vwo, maar interessant voor een breed publiek. Voorzien van illustraties in zwart-wit en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789047709589 | 452 pagina's

Titel Het goede leven & de vrije markt : een cultuurfilosofische analyse
Uniforme titel Het goede leven en de vrije markt
Auteur Ad Verbrugge
Secundaire auteur Govert Buijs ; Jelle van Baardewijk
Type materiaal Boek
Uitgave [Rotterdam] : Lemniscaat, [2018]
Overige gegevens 452 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789047709589
PPN 420973923
Rubriekscode 351.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Markteconomie; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Markteconomie