Homecoming
DVD

Homecoming ([2018])/ directed by Török Ferenc

In augustus 1945 arriveren een joodse vader en zoon in een Hongaars dorpje waarvan veel joodse inwoners zijn afgevoerd tijdens de oorlog. Hun komst maakt veel angsten, schuldgevoelens en andere emoties los bij de dorpsbewoners.

Aanwezigheid

Recensie

Drama van de Hongaarse regisseur Ferenc Török (Moscow square), gebaseerd op een kort verhaal van romanschrijver Gábor T. Szántó die ook het scenario schreef. In de zomer van 1945 komen een orthodoxe-joodse vader en zoon aan op het station van een Hongaars dorpje. Het is onduidelijk wat ze komen doen en wat er in de twee houten kisten zit die ze op een gehuurde paardenkar naar het dorp vervoeren. Onder de dorpelingen ontstaat paniek, want veel van hen hebben hun Joodse buren verraden en hun bezittingen ingepikt. Intussen zijn ze ook bezig met de voorbereidingen voor het huwelijk van de zoon van de gemeentesecretaris. De recensenten geven 3 of 4 sterren. Peter de Bruijn (NRC 8-5-'18) schrijft dat de film erg doet denken aan 'High noon', de western van Fred Zinnemann. Hij vindt dat Török een gevoelig thema behandelt, maar dat de film te mooi en gestileerd is. VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) De bescheiden plot van dit oorlogsdrama, gefilmd in prachtig zwartwit, ontvouwt zich als een western, compleet met veel grimmige blikken, onheilspellende muziek en een uitgekiende spanningsopbouw. Ook de explosieve climax ontbreekt niet, al blijft het geweld vooral psychologisch.' Winnaar van de Film en Literatuur Award op het festival Film by the Sea.

Specificaties

Hongaars | 9789077835845

Titel Homecoming
Uniforme titel 1945
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Frenc Török ; Péter Rudolf ; Bence Tasnádi ; Gábor T. Szántó
Type materiaal DVD
Uitgave Hilversum : Arti Film, [2018]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 104 min.) - zwart-wit, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel. - Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op een boek van Gábor T. Szántó - Videoversie van de film: Hongarije, 2017 - Oorspronkelijke titel: 1945
ISBN 9789077835845
PPN 419926305
Genre historische roman
Thematrefwoord Hongarije ; Joden
Taal Hongaars