Gestapo opdracht
Boek

Gestapo opdracht ([2018])/ Sven Hassel, redactie Tekstbureau Tempelier

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vechten Duitse frontsoldaten tegen de Russische vijand waarbij hun beestachtige behandeling leidt tot egoistisch gedrag onderling; gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur in de Wehrmacht.

Aanwezigheid

Recensie

De (Tweede Wereld)oorlog van binnenuit beschreven. De auteur is zelf een van de frontsoldaten van een Duitse compagnie die vecht tegen Iwan, de Russische vijand. Voor wie nog mocht denken dat er enige heroïek aan het soldatenleven en oorlog voeren kleeft: na het lezen van dit boeiend geschreven relaas is dat voorgoed over. Elke vorm van heldhaftigheid wordt genadeloos afgeschminkt, het is puur overleven en de mannen die de lezer volgt, verliezen elke norm van beschaving. Ze verworden tot schaamteloze egoïsten die zich enkel bekommeren om hun primitieve behoeften. Beestachtig, welbeschouwd, en zo behandelen ze de vijand, de zwakkeren en worden ze zelf behandeld. En toch ontwikkelt de lezer een merkwaardig soort fascinatie voor hen. Het tweede deel speelt zich af in Hamburg. De luitenant van de compagnie wordt door de Gestapo gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad. Hij wordt speelbal van sadisme en willekeur. Sven Hassel, een pseudoniem, gebruikt zijn eigen ervaringen in de Wehrmacht. Dit werk, uit een reeks van 14*, is een heruitgave uit 1963. Maar nog altijd de moeite waard.

Specificaties

Nederlands | 9789089757920 | 349 pagina's

Titel Gestapo opdracht
Auteur Sven Hassel
Instelling /Tekstbureau Tempelier
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2018]
Overige gegevens 349 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaald uit het Deens - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Scheltens & Giltay, 1965 - Vertaling van: Gestapo
ISBN 9789089757920
PPN 417081480
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II
Taal Nederlands