Alle verhalen
Boek

Alle verhalen ([2018])/ Leonora Carrington, met een inleiding door Arjan Peters ; vertaald [uit het Engels] door Lisette Graswinckel en Nelleke van Maaren

Surrealistische korte verhalen die zich kenmerken door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieen uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1917-2011) is vooral bekend als een surrealistische kunstenares. Op haar schilderijen nemen visioenen, dromen en symbolen een grote plaats in. Ook haar korte verhalen zijn gekenmerkt door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieën uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven. Zonder een duidelijke plot schets ze vooral een vijandige of onbegrijpelijke omgeving waar de hoofdpersoon toch zelfironie vertoont. In 'De Ovale Dame' zegt het meisje van zestien dat 'zeker drie meter lang is', dat ze uit protest tegen haar vader niks eet en drinkt. Als ze over haar eigen begrafenis fantaseert, eet ze haar 'twintigste taartje' op. Gruwelijke beelden zijn nadrukkelijk aanwezig en ze worden gebruikt als metafoor voor het verleden dat een waardevol mens met hygiëne niet zal wegwassen. In 'Het wachten' confronteren twee vrouwen elkaar met hun herinneringen over een mysterieuze man en er wordt getoond hoe het heden het verleden doet sterven. Bevat een inleiding door Arjan Peters en een noot bij de Nederlandse vertaling.

Specificaties

Nederlands | 9789492086884 | 224 pagina's

Titel Alle verhalen
Auteur Leonora Carrington
Secundaire auteur Arjan Peters ; Lisette Graswinckel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Orlando, [2018]
Overige gegevens 224 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: The complete stories of Leonora Carrington. - St. Louis : The Dorothy Project, 2017
ISBN 9789492086884
PPN 418024782
Genre verhalenbundel
Taal Nederlands