Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Plassen over kwallenbeten
Boek

Plassen over kwallenbeten biologische lariekoek ontleed ([2018])/ Maartje Kouwen, Steijn van Schie & Koen Moons, met bijdragen van Gert van Maanen

Klopt het dat luizen zich verspreiden via jassen en dat een ijsje helpt tegen oververhitting? Vijftig biologische volkswijsheden worden weerlegd. Met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 13 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Doe je jas aan, anders vat je kou; als je in de schaduw zit, verbrand je niet; vissen voelen geen pijn; van suiker worden kinderen druk; in de natuur overleven alleen de sterksten. Dit zijn voorbeelden van volkswijsheden die mensen al heel lang als waar beschouwen, maar volgens de auteurs - beiden bioloog en wetenschapsjournalist - zijn het kletspraatjes. Op luchtige toon ontzenuwen zij vijftig van deze biologische misvattingen. Bioloog Freek Vonk merkt in het voorwoord op dat zelfs in schoolboeken foutieve verhalen over biologie staan (bv. speciale zones op de tong; beren gaan in winterslaap). De onderwerpen variëren van 'Muggen komen op licht af' tot 'Het maagdenvlies is een vlies' en 'Van vaccinaties kun je autisme krijgen' tot 'Fossielen zijn zeldzaam'. Elk onderwerp beslaat een bladzijde. De tekst is helder, vermakelijk en vlot leesbaar, maar af en toe wel erg populair (o.a. over je heen zeiken; in hun waffel stoppen). Kleine druk. De paginagrote tekeningen in kleur passen er goed bij. Achterin zijn de bronnen per onderwerp vermeld. De auteurs zijn redacteuren van biologenvakblad 'Bionieuws'. Een levendig, verzorgd en handzaam boek voor een breed publiek. Vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789081676021 | 127 pagina's

Titel Plassen over kwallenbeten : biologische lariekoek ontleed
Auteur Maartje Kouwen
Secundaire auteur Steijn van Schie ; Koen Moons ; Gert van Maanen ; Merlijn van Bijsterveld
Type materiaal Boek
Uitgave [Utrecht] : Nederlands Instituut voor Biologie, [2018]
Overige gegevens 127 pagina's - gekleurde illustraties - 21 cm
Annotatie Colofon vermeldt: illustraties Merlijn van Bijsterveld - Met literatuuropgave
ISBN 9789081676021
PPN 419113010
Rubriekscode 573
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Biologie; Wetenswaardigheden
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Biologie