Kampioenen '14-'18
Boek

Kampioenen '14-'18 voetbal in neutraal Nederland ([2018])/ Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot

"Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de "Grote Oorlog' was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De dagelijks leven veranderde in een razendsnel tempo. Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot "staat van beleg', van oorlogsvluchtelingen tot geinterneerde militairen van oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken. Voetbal was voor 1914 nog een exclusieve sport die alleen elitaire landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht. Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelde het voetbal zich tot een volkssport. Tijdens die vier oorlogsjaren ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go Ahead (1917) en Ajax (1918). Vier clubs met een eigen karakter en een eigen verhaal.Over de Nederlandse landskampioenen voetbal tijdens de Eerste Wereldoorlog (Sparta, Willem II, Go-Ahead en Ajax) en een onder druk van de oorlog veranderende samenleving.

Aanwezigheid

Recensie

Vier clubspecialisten schreven over de landskampioenen voetbal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Anton Slotboom over Sparta (1915), Roger Rossmeissl over Willem II (1916), Herman Starink over Go-Ahead (1917) en Menno Pot over Ajax (1918). De oorlog ging aan Nederland voorbij, maar bracht grote maatschappelijke veranderingen en spanningen door de mobilisatie en tekorten. Ook het voetbal veranderde: vele spelers werden opgeroepen voor het leger, en er werden noodcompetities georganiseerd. Maar de populariteit van de sport groeide. De vier kampioenen staan elk symbool voor een grote verandering: Sparta was de eerste club met een modern stadion, Willem II was de eerste succesvolle club uit het zuiden, Go-Ahead de eerste arbeidersclub en Ajax werd onder leiding van een Engelse vluchteling een topclub. De auteurs schrijven in korte hoofdstukken. Door de opzet zijn er geregeld herhalingen in de tekst. Het boek geeft een interessant beeld van de oertijd van het voetbal en een onder druk van de oorlog veranderende samenleving. Met twee fotokaternen in zwart-wit en kleur en een bronnenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789089753533 | 299 pagina's

Titel Kampioenen '14-'18 : voetbal in neutraal Nederland
Auteur Anton Slotboom
Secundaire auteur Roger Rossmeisl ; Herman Starink ; Menno Pot
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2018]
Overige gegevens 299 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089753533
PPN 41867261X
Rubriekscode 619.13
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Voetbal; Nederland; Wereldoorlog I ; Sparta (voetbalclub) ; Ajax (voetbalclub) ; Willem II (voetbalclub) ; Go Ahead Eagles (voetbalclub)
Trefwoord Gelderland
Sport
Wereldoorlog I
Geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Sport en Spel
PIM Trefwoord Voetbal