Botanisch handboek medicinale planten
Boek

Botanisch handboek medicinale planten geneeskrachtige planten & huismiddeltjes van A tot Z ([2018])/ Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes en Jason Irving, vertaling [uit het Engels]: Frank van der Knoop ; redactie: Lineke Eerdmans

Informatie in woord en beeld over 277 meestal in Nederland voorkomende geneeskrachtige planten, hun naam, bijzonderheden, plaats van oorsprong, gebruikte delen, toepassingen en medische ontdekkingen. Met 24 recepten.

Aanwezigheid

Recensie

Gebruik van planten als medicijn is letterlijk zo oud als de mensheid. Kennis over gebruik werd van mens op mens doorgegeven en uiteindelijk in kruidenboeken vastgelegd. Dit is daar zo'n voorbeeld van. Toegespitst op planten die in Europa voorkomen, of daar bekend zijn. Niet uitputtend, maar wel 277 meestal in Nederland voorkomende soorten in totaal. Na de inleiding volgen de beschrijvingen. Per soort wordt naast een duidelijke afbeelding in kleur de Nederlandse en wetenschappelijke naam gegeven, bijzonderheden en plaats van oorsprong, gebruikte delen en toepassingen (getoetst aan medisch onderzoek). Bij 24 soorten wordt een recept voor gebruik gegeven (o.a. goudsbloem en duizendblad). Er is duidelijk voor gekozen om regulier gebruik van de rest via verantwoorde kanalen te laten lopen (wel net zo veilig i.v.m. oncontroleerbare gehaltes en doseringen). In acht intermezzo's van één pagina worden algemene dingen als teelt en oude kruidenboeken behandeld. Er is een behoorlijke verklarende woordenlijst en een register op soorten en enkele personen en begrippen. De Britse auteurs zijn deskundigen van de Royal Botanic Gardens, Kew, Londen. Een helder en gemakkelijk leesbaar overzicht. Goed toegankelijk voor wie geïnteresseerd is in kruidengeneeskunde.

Specificaties

Nederlands | 9789050116633 | 224 pagina's

Titel Botanisch handboek medicinale planten : geneeskrachtige planten & huismiddeltjes van A tot Z
Uniforme titel Medicinale planten
Auteur Monique Simmonds
Secundaire auteur Melanie-Jayne Howes ; Jason Irving ; Frank van der Knoop ; Lineke Eerdmans
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 224 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: The gardener's companion to medicinal plants. - Frances Lincoln, 2016
ISBN 9789050116633
PPN 417222866
Rubriekscode 612.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geneeskrachtige kruiden ; Natuurgeneeswijze
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Geneeskrachtige kruiden