Tomte en de vos
Boek

Tomte en de vos ([2018])/ Astrid Lindgren, Eva Eriksson, vertaling [uit het Zweeds]: Ceciel Verheij

De huiskabouter Tomte begrijpt best dat een vos erg hongerig kan zijn, maar hij wil niet dat de kippen van de boerderij daar de dupe van worden. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Herziene herdruk van een klassiek prentenboek dat oorspronkelijk uit 1960 dateert en in Nederland voor het eerst in 1982 in vertaling is verschenen. Er is gekozen voor een ander formaat, een aangepaste vertaling en de vertrouwde illustraties van Harald Wiberg maakten plaats voor nieuwe beelden van Eva Eriksson. Het verhaal is bekend: huiskabouter Tomte waakt over het wel en wee van de boerderij. Als een vos de kippen belaagt, weet hij die van zijn plan af te brengen door hem zijn eigen bordje pap te geven. De nieuwe vertaling wijkt op details af van de eerste vertaling (hoeve is nu bijvoorbeeld boerderij; waken is vervangen door een oogje in het zeil houden). De tekst is ritmisch en laat zich soepel voorlezen. De illustraties van de veel bekroonde illustratrice (o.a. in 2001 met de Astrid Lindgren Prijs) zijn uitgevoerd in warme kleuren en met oog voor traditie. De sfeer is winters, in huis staat een versierde kerstboom en ook buiten, onder meer in de boom op het erf, brandt kerstverlichting. Een sfeervol verhaal dat nog niets in kracht heeft ingeboet en door deze fraaie herdruk weer betekenisvol zal zijn voor een nieuwe generatie. Staand formaat in plaats van de oblong uitvoering van de vorige edities. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789060388525 | 29 pagina's

Titel Tomte en de vos
Auteur Astrid Lindgren
Secundaire auteur Eva Eriksson ; Ceciel Verheij ; Karl-Erik Forsslund
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : Christofoor uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 29 pagina's - gekleurde illustraties - 27 cm
Annotatie Tekst Astrid Lindgren, illustraties Eva Eriksson. - Gebaseerd op een gedicht van Karl-Erik Forsslund - 1e druk Nederlandse uitgave: Rotterdam : Christofoor, 1982 - Vertaling van: Räven och Tomten. - Stockholm : Rabén & Sjögren, 2017. - Oorspronkelijke Zweedse uitgave: Stockholm : Rabén & Sjögren, (c)1960
ISBN 9789060388525
PPN 417617631
Genre sprookjes
Thematrefwoord kabouters ; Winter
Taal Nederlands