Ongehoorzaam
Boek

Ongehoorzaam (november 2018)/ Naomi Alderman, vertaald [uit het Engels] door Auke Leistra

Een liberale joodse vrouw uit New York keert terug naar de orthodox-joodse gemeenschap van Noord-Londen waar haar net overleden vader rabbi was.

Aanwezigheid

Recensie

De schrijfster (1976) groeide op in de orthodox-joodse gemeenschap van Hendon (Noord-Londen), studeerde in Oxford en East Anglia, woonde en werkte een aantal jaren in New York, won verschillende prijzen voor haar korte verhalen, en woont nu weer in Hendon, waar ook dit romandebuut speelt. Als een geliefde rabbijn overlijdt, komt zijn dochter uit New York over en verheugt zich op het weerzien met haar jeugdvrienden. Dan blijkt zij haar milieu echter totaal ontgroeid en volgt een heftige botsing tussen haar moderne seculiere wereld en die van de eeuwenoude tradities, waarin geen plaats lijkt voor lesbische liefde. Maar zij kijken allen terug op hun gezamenlijk doorgebrachte jeugd en de moeilijke keuzen die zij elk afzonderlijk hebben moeten maken. Prachtig geconstrueerde roman, waarin elk hoofdstuk een citaat meekrijgt, bijvoorbeeld uit een van de dagelijkse gebeden. Ieder hoofdstuk begint gedachtegang van een van de hoofdpersonen, daarna de voortgang van het werkelijke verhaal. Enige vertrouwdheid met joodse gebruiken is wel nodig.

Specificaties

Nederlands | 9789025452711 | 315 pagina's

Titel Ongehoorzaam
Auteur Naomi Alderman
Secundaire auteur Auke Leistra
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, november 2018
Overige gegevens 315 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Disobedience. - Londen : Viking, (c)2006 - Oorspronkelijke titel: Ongehoorzaamheid. - Amsterdam : De Bezige Bij, 2007
ISBN 9789025452711
PPN 418161755
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Joods milieu ; Engeland
Taal Nederlands