Een zomer met Homeros
Boek

Een zomer met Homeros een reis door de mythologie en het nu (2018)/ Sylvain Tesson, vertaald [uit het Frans] door Katelijne De Vuyst

Beschouwing van de wijze waarop Homeros de wereld van de Ilias en de Odyssee beschrijft, met speciale aandacht voor Homeros' woordgebruik en persoonlijke overpeinzingen over goden en mensen.

Aanwezigheid

Recensie

Wat aanvankelijk het zoveelste boek over de Griekse mythologie lijkt, is in werkelijkheid een onverwachte ode aan Homeros. Op een verbluffende wijze opent de auteur de ogen van de lezer voor de manier waarop Homeros de wereld van de Ilias en de Odyssee beschrijft. Uiteraard zijn er veel citaten - in de prachtige vertaling van Lateur - maar die zijn stuk voor stuk bedoeld om Homeros te illustreren. Dan gaat het over zijn zeer persoonlijke beschrijvingen van natuur, goden, karakters, eilanden, overmoed, rivieren, noodlot en nog zoveel meer. Bijzondere aandacht is er voor Homeros' woordgebruik en zijn persoonlijke overpeinzingen over goden en mensen. De auteur ruimt hiermee oude schoolse stofnesten op en maakt het heldendicht zelf weer jong en fris. En passant maakt hij rake en soms vileine vergelijkingen met onze moderne politiek en politici. Daarbij blijkt wel zijn kritiek op monotheïstische godsdiensten en linkse idealen. Mede dankzij de voortreffelijke vertaling van De Vuyst een boek om meer dan eens te lezen. Behoorlijke kennis van de Ilias en Odyssee wordt aanwezig verondersteld.

Specificaties

Nederlands | 9789025309510 | 253 pagina's

Titel Een zomer met Homeros : een reis door de mythologie en het nu
Auteur Sylvain Tesson
Secundaire auteur Katelijne De Vuyst
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
Overige gegevens 253 pagina's - kaart - 18 cm
Annotatie Vertaling van: Un été avec Homère. - Paris : Éditions des Équateurs, (c)2018
ISBN 9789025309510
PPN 418841845
Rubriekscode Grieks 852.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Homerus; Ilias (verhaal) ; Homerus; Odyssee (verhaal)
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Homerus