Duurzame Derde Wereld
Boek

Duurzame Derde Wereld grenzen aan de groei? (2016)/ redactie: Prof. dr. K.E. Giller, Prof. dr. ir. P.J.M. Oosterveer, Prof. dr. ir. G. Spaargaren, Dr. L.H.K. Defize, Ir. R.M. Buiter (eindredactie)

Artikelen over de groeimogelijkheden van de bevolking op Aarde en de duurzaamheid van verstedelijking en intensieve landbouw.

Recensie

Zijn er grenzen aan de groei en kan de Aarde het snel groeiend aantal bewoners straks nog voeden? In dit cahier zetten verschillende auteurs Malthus en de Club van Rome neer als pessimisten: 'de mens is creatiever dan Malthus.' De verstedelijking in wat de auteurs nu het 'Globale Zuiden' noemen, zou geen probleem zijn maar juist een voordeel. Het lijkt de auteurs beter dat deze nieuwe steden niet voor de westerse infrastructuur met waterleiding, riolering en een elektriciteitsnet kiezen. Een 'off grid society' zou aantrekkelijker zijn. Als voorbeeld gebruikt men de razendsnelle ontwikkeling van mobiele telefonie in de Derde Wereld. Men heeft de stap van een vast telefoonnet overgeslagen. Maar is dat het bewijs dat individuele water- en stroomvoorziening beter is dan de collectieve infrastructuur? De foto op de voorkant geeft wat dat betreft niet zoveel hoop. Het hutje met een zonnepaneel en een regenton met golfplaten ziet er nogal troosteloos uit.

Specificaties

Nederlands | 9789073196810 | 74 pagina's

Titel Duurzame Derde Wereld : grenzen aan de groei?
Uniforme titel Grenzen aan de groei?
Instelling /Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij
Secundaire auteur K.E. Giller
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2016
Overige gegevens 74 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie ISSN van de serie: ISSN 0921-3457 - Met literatuuropgave
ISBN 9789073196810
PPN 401880419
Rubriekscode 614.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duurzame ontwikkeling; Ontwikkelingslanden ; Verstedelijking ; Voedselvoorziening ; Landbouw ; Energievoorziening ; Maatschappelijk verantwoord ondernemen
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Duurzaamheid

Relaties/Serie

Cahiers bio-wetenschappen en maatschappij
Boek

Cahiers bio-wetenschappen en maatschappij (1972-...)

vol. jrg. 35 (2016), kwartaal 1
Uitgeleend