Wat is cultuurgeschiedenis?
Boek

Wat is cultuurgeschiedenis? (2018)/ Peter Burke, vertaald [uit het Engels] door Alwin van Ee & Bastiaan Bommeljé

Inleiding tot het ontstaan en de ontwikkeling van cultuurgeschiedenis als wetenschappelijke discipline en tot het werk en gedachtegoed van belangrijke cultuurhistorici.

Aanwezigheid

Recensie

Op grond van zijn in vele jaren verworven ervaring in de universitaire discipline van de cultuurgeschiedenis schreef Burke dit boek. In de inleiding schetst hij het ontstaan ervan en de raakvlakken met andere disciplines. Dan schetst hij in zes hoofdstukken de fasen die de cultuurgeschiedenis doorlopen heeft. Hij begint met de klassieke cultuurgeschiedenis, die van het grote overzicht met auteurs als Burckhardt en Huizinga, gaat daarna onder andere door de fase van de fragmentering en de deconstructie heen en eindigt uiteindelijk met de huidige stand van zaken. Dit alles doet hij aan de hand van boeken uit al die perioden. Hij beschrijft ruim honderd boeken die representatief zijn voor de door hem beschreven fasen en doet dat vanuit een imponerende belezenheid. Zo komt hij tot een sluitend overzicht van de 'geschiedenis van de cultuurgeschiedenis'. Door de verwerking van al die boeken is het boek niet vlot leesbaar. Met behulp van een namenregister kan de lezer de bespreking van de behandelde auteurs terugvinden. Jammer dat dit register niet volledig is; zo ontbreekt Erich Fromm die wel wordt behandeld. Voor iedereen die zich wil oriënteren in de cultuurgeschiedenis is dit een onmisbaar boek. Door de vele boekbesprekingen wijst het de lezers de weg naar specialiseringsterreinen.

Specificaties

Nederlands | 9789061318262 | 207 pagina's

Titel Wat is cultuurgeschiedenis?
Auteur Peter Burke
Secundaire auteur Alwin van Ee
Type materiaal Boek
Editie Derde druk;
Uitgave Utrecht : Erven J. Bijleveld, 2018
Overige gegevens 207 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 2007 - Met literatuuropgave, personenregister - Vertaling van: What is cultural history? - Cambridge : Polity Press, (c)2008. - Oorspronkelijke uitgave: 2004
ISBN 9789061318262
PPN 420517189
Rubriekscode 905.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Cultuur-geschiedenis