Caravaggio
Boek

Caravaggio het complete geschilderde werk ([2018])/ Alessandro Guasti & Francesca Neri, vertaling [uit het Italiaans]: Eric Strijbos ; redactie: Jaap Verschoor

In zes chronologische hoofdstukken worden de werken van de geruchtmakende barokschilder Caravaggio (1571-1610) afgebeeld, beschreven en geïnterpreteerd.

Recensie

Caravaggio (1571-1610) was en is een geliefde en omstreden barokschilder, de grondlegger van het clair-obscur waar o.a. Rembrandt op zou voortborduren. Hij geldt als de schilder van het goddelijke in het (realistisch weergegeven) alledaagse. In dit mooi uitgegeven boek worden zijn schilderijen beschreven en (bijna allemaal) getoond. De informatie over zijn turbulente leven blijft daarbij beperkt tot het hoogstnoodzakelijke. Aan bod komen de datering van de werken, de echtheid, de mogelijke (symbolische) betekenissen en zijn navolgers. Ook de werkwijze van de schilder (zonder schetsen, direct op doek!) wordt uitgelegd. Enkele hoofdwerken - zoals 'De graflegging' en 'De dood van Maria' - krijgen extra uitwerking. Probleem is echter dat de interpretatie nogal speculatief is (er is weinig bekend over wat de schilder zelf dacht/bedoelde), dat de literatuur ontbreekt van na 2004 (de datum van de originele uitgave) en dat de vertaling van de nogal hoogdravende tekst vrij krakkemikkig is (met termen als 'impliciet venster' voor: een niet zichtbaar raam, en 'eigenhandigheid' voor: 'van zijn hand'). Met een symbolische uitleg waar geen concrete aanwijzingen voor zijn.

Specificaties

Nederlands | 9789036636834 | 192 pagina's

Titel Caravaggio : het complete geschilderde werk
Auteur Alessandro Guasti
Secundaire auteur Francesca Neri ; Eric Strijbos ; Jaap Verschoor
Type materiaal Boek
Uitgave Noordwijkerhout : Rebo Productions, [2018]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Omslag en titelpagina vermelden: Dix - Met literatuuropgave
ISBN 9789036636834
PPN 419849130
Rubriekscode Italië 737.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Caravaggio
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Caravaggio