Oerewoet
Boek

Oerewoet gedichten over minne en beminnen ([2018])/ Hadewijch, vertaald [uit het Middelnederlands], ingeleid en toegelicht door Agnes Hoffschulte

Moderne hertaling van en uitleg bij de oorspronkelijk in Middelnederlands geschreven gedichten van Hadewijch (dertiende eeuw).

Aanwezigheid

Recensie

De 45 in de volkstaal geschreven gedichten van Hadewijch 'over minne en beminnen' - met fragmenten Middelnederlands - zijn verrassend toegankelijk door de moderne hertaling en heldere uitleg. Hart voor de natuur is er in alle gedichten. 'Ay al es nu die winter cout / Cort die daghe en die nachte lange / Ons naket saen een somer stout'. De mens moet vertrouwen: ook in de verstarde natuur klopt het leven. Oerewoet staat voor het innerlijk woeden van de minnestorm, hartstocht zonder egoïsme, die in God haar oorsprong vindt. Wij zijn uitgenodigd en geroepen om Gods liefde steeds beter te leren kennen. Voor ware minne is levensmoed nodig, want de mens is geneigd af te glijden: 'Harten dragen liever veren dan stenen.' Het zingen zelf over Minne vervoert en doet samensmelten met God: 'Oerewoet van minne is een kostbare gave (...) Die eerst met twee waren, maakt zij één, dat zeg ik in waarheid.' En: 'Minne woont zeer diep / in het innerlijk van God de Vader'. Waarachtige minne geneest de wonden van de begeerte. De teksten inspireren ook nu als heldere bron in hedendaagse geloofsbeleving.

Specificaties

Nederlands | 9789043530774 | 237 pagina's

Titel Oerewoet : gedichten over minne en beminnen
Auteur Hadewijch
Secundaire auteur Angnes Hoffschulte
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : KokBoekencentrum Uitgevers, [2018]
Overige gegevens 237 pagina's - 23 cm
Annotatie Uitgave bevat ook 12 fragmenten van gedichten in het Middelnederlands
ISBN 9789043530774
PPN 418231141
Rubriekscode Nederlands 872
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Liefdesgedichten
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Liefde